"Газпром" ще промени цените на газа за Европа

29023
"Газпром" ще промени цените на газа за Европа

Сделката за доставка на природен газ между Русия и Китай ще се отрази на цените в Европа и ще има влияние върху международните проекти за втечнен природен газ, заяви е петък главният изпълнителен директор на държавната компания "Газпром".

МВФ: Заемите от нас позволяват на Украйна да си плати руския газ

Получените от Украйна кредити от Международния валутен фонд (МВФ) позволяват на Киев да погаси част от дълга си пред Русия за природн...

Русия и Китай подписаха 30-годишен договор за доставка на газ на обща стойност повече от $40 милиарда по време на посещението на президента Владимир Путин в Шанхай, предаде Стандарт нюз.

Това е почти една четвърт от сегашните руски газови доставки до Европа и Турция. В петък руският енергиен министър Александър Новак потвърди, че цената за Китай ще е почти 350 долара за 1000 куб. м, което е под текущите средни тарифи за ЕС от 370-380 долара.

Шефът на газовия монополист подчерта в Петербург, че с подписването на договора е започнала конкуренцията между Европа и страните от Азиатско-тихоокеанския район за руския газ, транспортиран по тръбопроводи. Той обяви също така, че Европа е загубила в конкурентната битка с втечнения природен газ.

"Ние – Русия, "Газпром", открихме за себе си азиатския газов пазар. Може да се предположи, че подписването на този договор ще окаже влияние на цените на газа за европейския пазар. От вчера започна конкуренцията за руските газови ресурси", заяви Милер пред икономическия форум. Той не каза в каква посока ще се движат цените на руската суровина за Европа, чиито държави в последните години постигнаха значителни отстъпки в цената от газовия концерн, а в последните месеци са под постоянна заплаха за срив на газовите доставки заради политическия конфликт между Москва и Киев, пише Ройтерс.

Газовият договор между Русия и Китай лишава ЕС от инструментите за натиск

Договорът за доставка на природен газ, който днес Русия подписа с Китай, лишава Европа от инструментите за оказване на политически нат...

Според анализатори обаче това е "дрънкане на оръжия" и опит за сплашване на Европа с появата на нов потребител на руския газ"

Зам.-шефът на "Газпром" Александър Медведев обяви, че компанията му ще получи от Китай аванс от 25 млрд. долара в рамките на газовото споразумение. По думите му това "принципно е договорено, детайлите се обсъждат". На въпрос дали базовата цена за Китай е над 350 долара за 1000 куб. м, той отвърна с: "О-о-о, и още как!" и допълни, че " в момента всяка домакиня иска да знае цената на газа, но това е неуместно".

Руското издание "Комерсант" посочва, че получаването на милиардния аванс от Китай ще намали кредитното бреме на "Газпром", която в противен случай ще трябва да поеме инвестиция от 55 млрд. долара за усвояване на Чаяндинското и Ковиктинското находище и строежа на газопровода "Силата на Сибир".

В рамките на форума в Петербург Алексей Милер обяви, че Европа е загубила в конкурентната битка за втечнения газ, предаде РИА Новости. По думите му в момента натоварването на терминалите за регазификация на природен газ в Европа е само 22 процента, докато през 2009 г. мощностите им са работели 90 на сто.

Барозу помоли Русия да не спира газовите доставки за Европа

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изпрати днес писмо до президента на Русия Владимир Путин, в което изразява очакването...

Шефът на "Газпром" отбеляза още, че в Европа намалява и добивът на собствен газ, включително в големите страни-износителки като Норвегия и Великобритания. Падат доставките и от Северна Африка и Близкия Изток, посочи Милер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа