Германия спря железопътния транспорт с Австрия

4666
Германия спря железопътния транспорт с Австрия
Снимка: Getty Images/Guliver

Директорът на германските железници информира своя австрийски колега, че властите в Берлин спират железопътния транспорт от Австрия, информира БГНЕС. Новината бе оповестена официално от говорителката на австрийските железници. Все още обаче не е ясно дали ще се движат влакове от Германия за Австрия, каза още тя и уточни, че спирането на връзката вече е в сила.

По-рано днес германските вестници „Билд“ и „Шпигел“ обявиха, че Германия възстановява контрола по границите си с Австрия, откъдето преминават десетки хиляди бежанци. Така тя прекратява действието на Шенгенските споразумения за свободното движение в Европа.

Чешкият премиер заяви, че Вишеградската група е против квотите за бежанци

Чехия не подкрепя предложението на Европейската комисия за задължителни за държавите членки на ЕС квоти за прием на бежанци. Това заяви...

Възобновяването на проверките на документите за самоличност по границите на страните-членки на Шенген се очаква да бъде оповестено от германския вътрешен министър Томас Де Мезиер по време на извънредна пресконференция тази вечер. Самият вътрешен министър в интервю за "Тагешпигел" съобщи, че бежанците няма да имат възможност да избират страната, в която да живеят, съгласно разпределението на квоти за мигранти в страните от ЕС.

След това канцлерът Ангела Меркел осведоми по телефона австрийския канцлер Вернер Файнман за намерението на германските власти да въведат контрол в пограничната зона и на място да отсяват мигранитте, които нямат право да получават статут на бежанец.

По думите на Меркел стъпката трябва да даде сериозен знак за онези потенциални бежанци, които сега се намират в Близкия изток. Според „Пресе“ като първа стъпка ФРГ възнамерява по ускорена процедура да разглежда молбите на гражданите от Западните Балкани и да ги депортира. Става дума за страни, които са започнали процес на сближаване с Евросъюза.

Пред "Тагешпигел" говори и икономическият министър Зигмар Габриел. Той каза, че Германия на този етап е достигнала лимита, защото всеки ден хиляди бежанци преминават нейните граници. "Забавянето на европейските действия по бежанската криза бута Германия към пределите на нейната издръжливост", смята Габриел.

Намериха 42-ма бежанци в хладилен камион в Австрия

Полицията на провинция Горна Австрия намери днес на магистрала хладилен камион, в който били скрити 42 мигранти от Сирия и други страни...

В същото време германският транспортен министър Александър Добринт остро разкритикува "пълния провал" на ЕС в защитата на нейните външни граници и призова за вземането на мерки за спиране на рекордния прилив на бежанци от Близкия изток.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа