Германската полиция спря неонацистко шествие заради опасност нацистите да пострадат

12911
Германската полиция спря неонацистко шествие заради опасност нацистите да пострадат
Снимка: Getty Images/Guliver

Неонацистко шествие в Берлин беше спряно от хиляди хора след само двеста метра на „марш” към квартал на Берлин, известен като етническа граница в града.

Става въпрос за Кройцберг, който е един от най-шарените и прогресивни квартали в Берлин, който неонацистите искат да стане „чист германски и подреден квартал”. Неонацисткият марш свършва скоропостижно, като полицията арестува 16 души. Цели 17 служители на реда са били ранени.

Хитлер бил луд по сладкото, имал си специален сладкиш

Дори най-страховитите лидери имат своите слабости. Оказва се, че една от тези на нацисткия лидер Адолф Хитлер била сладкото и по специа...

Демонстрацията е била спряна, след като станало ясно, че 2700 души чакали нацистите по маршрута им, за да ги атакуват. Според организаторите на марша те пък били 5 хил. души. В крайна сметка се наложило общо 1600 полицаи да се заемат със случая. От берлинската полиция признават, че маршрутът е съгласуван предварително и по закон неонацистите имали право да си проведат шествието, но предвид готвената ответна реакция то е било спряно, пише The Local.

За 1 май, четвъртък, е предвиден нов неонацистки марш, този път към друг кварал „Нови Кьолн”.

Интересното е, че славата на Кройцберг етническа граница идва след като преди четири-пет години група от румънски цигани се настанява на бивак в един от парковете на квартала. Местната власт не се справила с тях – или не обръщала внимание на проблема, или предлагала решения, които били отхвърляни от ромите. Едно такова било за временни общински жилища, но разпръснати из Берлин. В крайна сметка имало и опит циганите да бъдат изселени, но местни активисти ги защитили. С течение на времето обаче проблемите с ромите се увеличавали – кражбите най-вече. Накрая жителите на квартала събрали пари и им платили, за да си тръгнат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа