Гласуват вот на доверие на новото правителство на Румъния

2658
Гласуват вот на доверие на новото правителство на Румъния
Снимка: iStock/Guliver

Номинираният за премиер на Румъния, центристът Людовик Орбан ще бъде изправен пред вот на доверие в парламента този понеделник, само няколко дни преди президентските избори, насрочени за 10 и 24 ноември.

И все пак политическата несигурност, последвала краха на правителството на социалдемократите миналия месец, вероятно няма да приключи скоро. Следващата пролет румънците ще се изправят пред урните за местни избори, а в края на 2020 година ще избират нов парламент.

Ето какво трябва да знаете за дългия политически сезон в Румъния - и неговите последици за Европа.

Защо се гласува в парламента в понеделник?

Правителството на социалдемократите на Виорика Данчила падна миналия месец, след като загуби вот на недоверие в парламента. Партията преживя поредица от неуспехи тази година.

Бившият партиен лидер Ливиу Драгнея беше осъден на затвор за злоупотреба със служебно положение.

„Гласуването в понеделник е резултат от разцеплението на Социалдемократическата партия, чийто лидер беше осъден на затвор миналата пролет веднага след Европейските избори“, заяви експертът Адриан Морару, директор на Института за обществена политика в Букурещ.

Избирателите наказаха партията на изборите през май заради промените в съдебната система, които бяха възприети като подкопаване на върховенството на закона и предизвикаха масови улични протести. Тогава Европейският парламент отхвърли първия предложен от партията кандидат за еврокомисар заради конфликт на интереси. „Другите партии в парламента се възползваха от възможността и внесоха вот на недоверие“, каза Морару.

След падането на правителството, румънският президент Клаус Йоханис посочи Людовик Орбан за министър-председател, за да сформира правителство. Но Орбан, заедно със състава на кабинета си, сега трябва да оцелее в парламентарния вот на доверие, преди да встъпи в длъжност.

Кой е Орбан, номинираният за премиер?

56-годишният Орбан е бивш министър на транспорта. Според Еурактив, политикът е брат на първия еврокомисар на Румъния. Той не е свързан с унгарския премиер Виктор Орбан, въпреки че баща му е от унгарския етнос, пише новинарският уебсайт.

Орбан заяви, че основните цели на неговото правителство включват намаляване на правителствените структури, инвестиране в ключови инфраструктурни проекти и коригиране на икономически мерки, засегнали бизнес сектора. Той обясни, че ще бъде поставен акцент върху "осигуряването на реална независимост на правосъдната система".

Легитимно ли е новото румънско предложение за еврокомисар?

Съществуват съмнения дали последната номинация на Румъния за поста еврокомисар - Виктор Негреску, е направена легитимно от временното п...

Има ли вероятност парламентът да не гласува доверие на правителството на Орбан?

Румънските депутати вероятно ще одобрят кабинета на Орбан, заяви Морару, въпреки че това не е много сигурно. Социалдемократите, които наскоро загубиха властта, може да се опитат да забавят вота този понеделник, смятат експерти.

Действително, бившият премиер Данчила се кандидатира за президент и нейният статут на държавен глава ще даде повече тежест на кампанията й, обясни Морару. Ето защо партията й може би желае да отложи гласуването до президентските избори.

Ако номинираното правителство не успее да спечели вота на доверие, насрочен в понеделник, президентът ще направи друго предложение до парламента, който след това ще насрочи нова дата за гласуване.

Конституционно, нищо не пречи на правителството да предложи отново същия министър-председател - така че Орбан може да успее при втория опит дори ако той загуби днес, което остава малко вероятно.

Само Румъния бави комисията "Фон дер Лайен"

  Само Румъния бави комисията "Фон дер Лайен". Поради това новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен...

Ако депутатите не успеят да гласуват доверие на кандидата за премиер, тогава страната ще се насочи към предсрочни парламентарни избори. Но времето може да се окаже решаващ фактор, като се имат предвид всички останали избори през следващите месеци и предстоящия празничен сезон.

Депутатите ще имат право на пълните си пенсионни обезщетения само ако завършат мандата си, добави Морару, така че провеждането на предсрочни избори очевидно не е в техен интерес. Но ако Орбан спечели, той ще се бори за мнозинство, за да прокара каквато и да било правна инициатива поради разединената опозиция.

Ще повлияят ли президентските избори върху формирането на правителството?

Ако номинираният кабинет спечели вота на доверие в понеделник, той ще остане на мястото си независимо от изхода на президентските избори.

„Според румънската конституция президентът няма лост за управление на правителството“, заяви Морару като добави, че само парламентът може да освободи кабинета.

Румъния обяви новия състав на кабинета

Румънският кандидат за премиер, ръководител на Национално-либерална партия (НЛП) Людовик Орбан, представи новия кабинет, който ще бъде ...

Кой се кандидатира за президент?

Социологическите проучвания показват, че действащият президент Йоханис е явен фаворит в предстоящите президентски избори. Той представлява Либералната партия, която е член на групата на консерваторите от Европейската народна партия в Европейския парламент.

Според проучване, проведено от IMAS за румънското радио FM миналата седмица, в момента Йоханис води с 45,7%. Социолозите предвиждат партията му да спечели и най-много места на парламентарните избори догодина.

Мирча Диакону, актьор, който се кандидатира като независим, е на второ място с 16,7% подкрепа. Според местните медии, той има подкрепата на PRO Romania и ALDE.

Бившият премиер-социалдемократическа Виорика Данчила се нарежда на трето място, според проучванията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com