Румъния обяви новия състав на кабинета

2036
Румъния обяви новия състав на кабинета
Снимка: iStock/Guliver

Румънският кандидат за премиер, ръководител на Национално-либерална партия (НЛП) Людовик Орбан, представи новия кабинет, който ще бъде предложен на парламента за одобрение, съобщи РИА Новости.

На 10 октомври румънският парламент гласува в подкрепа на вот на недоверие към правителството под ръководството на премиера Виорика Дънчила. Президентът Клаус Йоханис проведе консултации с партийните лидери и номинира Орбан за министър-председател. Правителството на Дънчила се състоеше от 24 министерства.

Румънският президент номинира либерал за нов премиер

Президентът на Румъния определи Людовик Орбан, лидер на Националната либерална (НЛБ), за следващ премиер, след като предишното ляво пра...

"Назначеният министър-председател Людовик Орбан представи правителствения списък на заседание на Националното политическо бюро на НЛП. Освен министър-председателя Людовик Орбан, в състава на правителството влизат и вицепремиера Ралука Туркан и 16 министерства", се казва на страницата на НЛП във Фейсбук.

В документа се казва, че Орбан е решил да извърши оптимизация, като обедини някои министерства. Министерството на публичните финанси ще се ръководи от Флорин Киту (член на Сената на Румъния); Министерство на вътрешните работи - Йон Марчел Вела (член на Сената на Румъния); Министерството на външните работи ще се ръководи от Богдан Ауреску (той оглавява Министерството на външните работи през 2014-2015 г.); Министерството на правосъдието ще се ръководи от Каталин Преда (бивш министър на правосъдието през 2008-2012 г.).

Йон Щефан ще бъде начело на Министерството на благоустройството, развитието и администрацията; Министерството на отбраната ще се ръководи от генерал Николае-Йонел Чука; Министрството на здравеопазването - Виктор Костак; Министерството на образованието и науката ще се ръководи от учителката Моника Кристина Анисие.

Останалите министерства са следните: Министерството на икономиката, енергетиката и бизнес средата; Министерството на труда и социалната защита; Министерството на околната среда, водите и горите; Министерството на транспорта, инфраструктурата и съобщенията, Министерството на земеделието и развитието на селските райони; Министерство на европейските фондове; Министерство на; Министерство на младежта и спорта.

Парламентът свали румънското правителство

Румънският парламент успешно гласува вот на недоверие срещу социалдемократическото правителство на страната, водено от министър-председ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com