Горбачов: САЩ и ЕС трябва да спрат разделението с Русия

19464
Горбачов: САЩ и ЕС трябва да спрат разделението с Русия

Последният съветски лидер Михаил Горбачов призова САЩ и ЕС да "размразят" отношенията с Москва въпреки напрежението заради Украйна.

83-годишният Горбачов отбелязва в статия, публикувана в ежедневника "Российская Газета", че украинската криза е станала причина Запада не само да наложи санкции на Русия, а също и да прекрати сътрудничеството по глобални проблеми - от контратероризма до климатичните промени и епидемиите със заболявания.

"Трябва спешно да размразим отношенията. Предлагам лидерите на Русия и САЩ да помислят за провеждането на среща по широк дневен ред без предварителни условия... Подобна среща трябва да бъде подготвена и между Русия и ЕС", заяви Горбачов, пише БГНЕС.

Русия и САЩ "носят специална отговорност. Когато се откажат от нея, последиците за света са ужасни", допълни той. И двете страни трябва да отстъпят от идеологическите си позиции. "Не трябва да се страхуваме, че някой ще "изгуби авторитет" или че някой ще спечели пропагандна победа. Всичко това трябва да е част от миналото. Трябва да мислим за бъдещето", счита Горбачов.

Той предупреди, че настоящите международни усилия за разрешаване на украинската криза са "неравни с опасността, която застрашава всички ни". Според него "и двете страни в украинския конфликт нарушават примирието, и двете страни са виновни за използването на особено опасни видове оръжие и за нарушаване на човешките права. Война до победен край е невъзможна. Време е да я спрем!", каза Горбачов.

Той допълни, че преговорите за прекратяване на конфликта трябва да се основават на мирното споразумение в Минск през септември, въпреки че то не успя да спре боевете. Горбачов подкрепи анексирането на Крим от Русия, като заяви през март, че Русия е била права да поправи историческа грешка на СССР с предоставянето му на Украйна и че "то трябва да бъде приветствано, а не да се налагат санкции заради него".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com