Гражданите на ЕС може да се увеличат рязко

37844
Гражданите на ЕС може да се увеличат рязко
Снимка: Getty Images / Guliver

В обозримо бъдеще Европейският съюз може да претърпи внезапно повишаване на броя на своите граждани, пише австрийският в. „Ди Пресе”.

Хърватия, която е най-младият член на 28-членния блок, както и встъпилите през 2007г. България и Румъния, предоставят възможност за улеснени процедури за натурализация на определени групи лица от трети държави въз основа на общи културни, езикови, етнически и исторически белези. Броят на потенциалните кандидати за гражданство в ЕС възлиза на милиони хора.

Европарламентът "преосмисля" образованието с цел повишаване на заетосттa

Комисията по култура и образование на Европейския парламент прие доклад с препоръки за реформи в образователната система с цел повишава...

Карин Траунмюлер от Института по европейско и международно право към Виенския университет изтъква, че опасността в случая се крие във факта, че често в тези случаи става дума един вид икономически бежанци.

"Според проучванията често тези, които придобиват ново гражданство, имат икономически причини. В рамките на ЕС има потенциал за мащабна трансгранична натурализация”, пояснява Траунмюлер.

Според българското право гражданство в балканската държава могат да получат лица от Украйна, Молдова и Македония. Те губят предишното си гражданство, ако изберат България - което би могло да намали притока на желаещите. Хърватия, от своя страна, има стотици хиляди потенциални кандидати за натурализация, които се намират в останалата част от бивша Югославия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа