Греъм Уотсън: ЕС ще върне България в правия път

16083
Греъм Уотсън: ЕС ще върне България в правия път

Лидерът на европейските либералдемократи сър Греъм Уотсън изрази притеснението си относно състоянието на демокрацията в България след като стана свидетел на опита за убийство на лидера на ДПС Ахмед Доган на конгрес на партията в София в събота, съобщава сайтът Еурактив, цитиран от БГНЕС.

ДПС е част от либералния алианс АЛДЕ. Уотсън изрази шока си от нападението срещу Доган. "Либералите са все по-обезпокоени за свободата и върховенството на закона при управлението на премиера Бойко Борисов. Може да се наложи ЕС да се мобилизира, за да върне страната в правия път", пише британският евродепутат.

"Надявам се правителството да предприеме бързи действия за установяване на силите зад този опит за убийство и за изправянето им пред съда", допълни Уотсън в комюнике.

Доган беше емблематична фигура в българската политика след падането на комунизма през 1989 г. Той ръководеше ДПС до конгреса в събота, на който трябваше да подаде оставка от поста и да запази позицията на доживотен почетен председател на партията.

ДПС беше член на последните две коалиционни правителства от 2001 до 2005 г. и от 2005 до 2009 г. След като партията на Борисов ГЕРБ спечели изборите през 2009 г., лидерите на ДПС бяха обвинявани в корупция, но не бяха осъдени за нито едно престъпление. ГЕРБ е част от дясноцентристката Европейска народна партия, припомня Еурактив.

Редактор: Десислава Ушатова

Плевнелиев: Нападението срещу Доган е посегателство срещу демократичните ценности

Нападението срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган е посегателство срещу демократичните ценности в България. Това коментира президентът ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа