Хиляди излязоха в защита на обществените медии в Полша

3749
Хиляди излязоха в защита на обществените медии в Полша
Снимка: Getty Images / Guliver

Десетки хиляди поляци излязоха на улиците на много градове в страната, за да протестират срещу контрола на консервативното правителство над обществените медии, предаде АФП.

Най-голямата демонстрация бе във Варшава, където пред сградата на държавната телевизия се събраха близо 20 000 души. Те развяваха полски знамена и европейското знаме и скандираха „Свободни медии, свободна Полша!“, „За демократични медии!“ и антиправителствени лозунги.

Въздухът в Полша е най-мръсният в Европа

Гъст смог покри най-популярният планински курорт в Полша, като качеството на  въздуха достигна по-ниски нива и от тези в индийск...

Протестите, организирани в още двадесетина града на страната, са срещу спорния закон за обществените медии, подписан в четвъртък от президента Анджей Дуда въпреки предупрежденията на европейските институции. Законът фактически поставя публичните радио и телевизия под контрола на консервативното правителство на Партията право и справедливост.

Според полската опозиция новият закон е нов етап в овладяването на лостовете на властта в Полша от консерваторите, които победиха на изборите през октомври, посочва БГНЕС.

Редица европейски организации – Европейският съюз за радио и телевизия, Асоциацията на европейските журналисти и Репортери без граници - изразиха възмущението си от новия закон и заедно с комисаря за правата на човека на Съвета на Европа Нилс Муизниекс призоваха полските власти да се откажат от прилагането на закона.

Снимка: Архив

Полша вече е пратила обяснение на ЕК за драмите с Конституционния си съд и медиите

Европейската комисия (ЕК) е получила официални отговори на правителството на Полша по двата въпроса, свързани със свободата на словото ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа