Холандия е на път да отнема гражданството на ислямисти с двойно гражданство

1916
Холандия е на път да отнема гражданството на ислямисти с двойно гражданство

Холандският парламент одобри предложението за лишаване от поданство при наличие на двойно гражданство на радикални ислямисти, които са се присъединили към чуждестранна терористична организация. Изрично се уточнява, че няма да се отнема гражданството на хора, които имат само холандско гражданство. Причината е, че съгласно редица международни конвенции не трябва да има хора без гражданство.

Решението може да се обжалва по съдебен ред, предаде БГНЕС. Законът още не е факт, тъй като тестовете са одобрени само от долната камара на холандския парламент и тепърва трябва да минат през горната камара.

Над 100 души загинаха при поредица от атентати в Сирия

Най-малко 101 души загинаха при поредица атентати в два от бастионите на сирийската власт – средиземноморските градове Тартус и...

"След завръщането си тези хора могат да представляват пряка заплаха за националната сигурност. Затова бе решено да се вземат мерки, за да се избегне връщането на тези хора в Холандия", се посочва в правителствено съобщение.

Инициативата е на министъра на сигурността и правосъдието Ар ван дер Стер. Лишаването от поданство ще бъде възможно само по отношение на лица, които имат двойно гражданство.

"Лишаването от поданство ще бъде възможно в случай, ако лицето е в чужбина и се присъедини към групировка, която фигурира в специалния списък на терористичните организации. В този списък фигурират групировки, които представляват заплаха за националната сигурност, т.е. действат срещу холандското, или на цялото западно общество, и използват насилие за постигане на своите цели. Веднъж лишени от гражданство, тези хора няма да могат да влизат повече в Холандия и в Шенгенската зона", се посочва в съобщението на холандския парламент по въпроса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа