Холандският парламент отхвърли инициатива за референдум за членство в ЕС

891
Холандският парламент отхвърли инициатива за референдум за членство в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Холандският парламент отхвърли с голямо мнозинство инициатива за референдум за членството на Холандия в ЕС, предаде ДПА.

Предложението беше внесено от лидера на дясната популистка Партия на свободата Герт Вилдерс, който обеща референдум по въпроса, ако бъде избран.

Фарадж: Ако не договорим добра сделка, последствията ще са лоши за вас, не за нас

Ако не договорим добра сделка, последствията ще са лоши за вас, не за нас. Това заяви евродепутатът и лидер на антиевропейската британс...

Вилдерс призова правителството в най-скоро време да свика плебисцит за евентуален "Некзит" (излизане на Холандия от ЕС). В сегашната юридическа ситуация обаче организирането на референдум за членството на страната не е възможно.

Междувременно при пристигането си в Брюксел премиерът на кралството Марк Рюте коментира, че Холандия е разтревожена, че Великобритания няма конкретен план за излизане от Евросъюза.

„Трябва да дадем малко време на Великобритания“, подчерта той. Холандският премиер смята, че не е правилно да подтикваме страната към бързото прилагане на член 50 от Лисабонския договор за ЕС, в който е описана процедурата за напускането на общността.

Рюте смята, че Великобритания първо трябва да разреши вътрешните си политически и икономически проблеми. „Англия претърпя крах от политическа, валутна, конституционна и икономическа гледни точки. Би било неразумно да искаме от тях да задействат член 50“, уточни той.

Камерън: Шансът за втори референдум е малък

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е малък шанс за втори референдум във Великобритания, съобщи „Индипендънт“. Ко...

“В наш общ интерес е да направи така, че бъдещите отношения да бъдат толкова добри, колкото е възможно“, каза Рюте, чиято страна е ротационен председател на Евросъюза.

На 23 юни жителите на Великобритания гласуваха на референдум за напускане на Евросъюза. Тази позиция беше подкрепена от 52% от избирателите, на обратното мнение бяха - 48%. За напускане гласуваха Англия и Уелс, а за оставане Лондон, Шотландия и Северна Ирландия.

Брюксел призова Лондон да започне възможно най-бързо процедурата за „Брекзит“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа