Холандският премиер: Щом си в ЕС, изцяло спазваш ценностите му

2173
Холандският премиер: Щом си в ЕС, изцяло спазваш ценностите му
Снимка: Getty Images/Guliver

Заставам пред вас с искрено безпокойство – не можем да позволим нашият начин на живот, нашата вяра как трябва да живеем, да бъде заменен от популистка философия. Геополитическият баланс се преобърща. Това заяви в реч пред Европейския парламент холандският министър-председател Марк Рюте.

Той напомни и следното - ние сме общност на ценности - върховенство на правото, защита на свободата на пресата и защита на човешките права. Ако си вътре, значи си вътре изцяло, подчерта Рюте, според когото беззаконието не е просто национален въпрос, щом си в ЕС.

Европа във възторг от споразумението между Атина и Скопие

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурност Федерика Могерини лично ще присъства на подписването на с...

Според Рюте що се отнася до развитието си ЕС трябва да обърне внимание на следното – повече и повече Европа не е добра стратегия. Вярвам, че трябва да работим за по-перфектен съюз, заяви холандският премиер, визирайки следния принцип – да правим по-малко, но по-ефективно. Това беше четвъртият вариант за развитие на ЕС от общо пет, които ЕК предложи преди вече над една година в своята бяла книга. Рюте вярва, че необмисленото разширение само ще навреди.

Дебатът за мен започва със следния въпрос – какво прави ЕС и достатъчно ли е, подчерта холандският премиер. Той наблегна, че трябва да има повече усилия що се отнася до околната среда – предлагам 55% намаление на вредните емисии до 2030 година спрямо нивото от 1990 година, каза холандският политик, след като припомни, че сегашната цел е 40%.

Специално влияние Рюте обърна и на еврозоната и предупреди, че тя не е готова да понесе нова голяма криза като тази отпреди 10 години. Той поиска да се спазват Маастрихтските критерии - под 3% дълг от БВП, защото "споразумението си е споразумение", но подчерта и, че като "добри съседи" следва да има и помощ в случай на нужда що се отнася до валутния съюз на ЕС. Холандският министър-председател пожела и бюджетът на ЕС да се попълва на база "богатство на глава от населението" т.е. да има пропорционалност и по-богатите, по-големите, да плащат повече. Той настоя за реформа на Общата селскостопанска политика и кохезионната политика, които сега гълтат 70% от бюджета на ЕС.

Външни предизвикателства

ЕК предложи своето виждане за по-тясно сътрудничество в еврозоната

Европейската комисия официално представи конкретни мерки и пътна карта за задълбочаване и по-голяма интеграция на еврозоната. От ЕК об...

Трябва да се справим с враждебното отношението на Русия спрямо съседите ѝ. Трябва да решим кризата в Сирия. Китай и други развиващи се икономики променят глобалния дневен ред и не може да не бъдат взети под внимание, беше тезата на Рюте. Холандският премиер изрично поиска подкрепа от ЕП за случая със сваления полет MH17 и Русия да плати за стореното.

Дори връзката ни с най-важния ни партньор не е същата – САЩ излезе от Парижкото споразумение за климата, от ядреното споразумение с Иран и наложи мита върху стоманата и алумния. Лично аз оставам поддръжник на трансатлантическото партньорство, но не можем да си затваряме очите за промените, посочи холандският премиер.

Рюте поиска ЕС да отправи твърдо послание на света – "не" на протекционистичните и корпоративните бариери и "да" на свободната търговия. И пожела всички държави в ЕС да се обединят относно тези ценности, както и всички страни-членки на ЕС да са наясно, че обединението е основата на успеха.

За финал холандският премиер пожела повече работа що се отнася до политиката на миграция.

Борисов "забрави" да коментира бъдещо орязване на еврофондове заради беззаконие

Учудващо или не, но премиерът Бойко Борисов на практика не каза нищо по същество относно бъдещето на кохезионната политика на ЕС (от 20...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа