Идентифицираха тримата атентатори от летището в Брюксел

3581
Идентифицираха тримата атентатори от летището в Брюксел

Братята Бакрауи са идентифицирани като атентаторите-самоубийци на летище „Завентем“ в Брюксел. Това съобщи телевизия РТБФ, позовавайки се на източник от полицията.

„Телевизия РТБФ получи ексклузивна информация от полицейски източници. Братята Бакрауи – Халид и Брахим, живеещи в Брюксел, са идентифицирани сред вероятните атентатори-самоубийци, извършили терористичния акт на летището“, съобщи телевизията.

Единият от тях, Халид, е взел под наем апартамент на улица „Дрис“, където бяха открити следите на Салех Абдеслам - извършителят на атентатите в Париж от 13 ноември 2015 г., когато загинаха 130 души. Малко по-късно белгийската полиция успя да залови терориста.

Според белгийската медия двамата братя са част от терористична клетка, която е свързана със Салах Абдеслам и досега са били известни на органите на реда заради дребни престъпления.

Според белгийския вестник Dernière Heure пък Наджим Лашрауи е третият мъж, сниман от охранителната камера на брюкселското летище „Завентем“ малко преди атентата във вторник. Той е на 25 години и е бил издирван във връзка с атентатите в Париж. Негово ДНК е било намерено по „експлозивен материал, използван при атаките“ на 13 ноември, съобщават френски източници.

В началото на септември той е преминал проверка на австро-унгарската граница под самоличността на Суфиан Каял. Тогава той е бил в компанията на Салах Абдеслам, който бе арестуван за парижките атаки и алжиреца Мохамед Белкаид, който бе убит при операцията в брюкселското предградие Форе.

Екстремистите вероятно са избързали с изпълнението на атентатите заради ареста на Салах Абдеслам. Това се посочва в статия, публикувана във вторник в електронната версия на американския вестник The Wall Street Journal.

Изданието отбелязва, че въпреки растящия натиск над терористичната група "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, тя е съхранила способността си да извършва нападения в столиците на други държави. „Както твърдят западни официални представители, има предварителни индикации, че атаките (в Брюксел) са били планирани отдавна, но изпълнението им е било ускорено след като в петък белгийските власти задържаха Абдеслам", се казва в публикацията.

Въпреки това, според публикацията, "американски представители заявиха, че ако белгийските власти не са били арестувани Абдеслам, терористичните атаки в Брюксел са щели да доведат до по-голям брой жертви." "Действията на белгийските и френските следователи вероятно са принудили заговорниците да атакуват бързо, което спаси живота на много хора", казва източникът.

Направиха възстановка на действията на терористите в Брюксел

Направена е възстановка на действията на терористите, които активираха взривните устройства на летище "Завентем" в Брюксел вчера (22 ма...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа