Известно издание: Замесен ли е чешкият премиер в екокатастрофа?

3056
Известно издание: Замесен ли е чешкият премиер в екокатастрофа?
Снимка: Moreto.net

40 тона отровена речна риба, а виновни няма. Дали чешкият премиер няма пръст в катастрофата? Щом властите всячески се опитват да отклонят вниманието от неговата фабрика, разположена близо да мястото на инцидента, пише БГНЕС, позовавайки се на "Дойче веле". На пръв поглед повърхността на Бечва изглежда съвсем обичайно. Тази река извира южно от Оломоуц, после прави широк 60-километров завой на север и поема на изток, преди да се влее в Морава. На 20-ти септември обаче всичко е много по-различно. Станислав Перницки си спомня: "Беше невероятен апокалипсис - най-лошото, което един рибар изобщо може да си представи".

Във въпросния ден Бечва се превръща в мъртва река - от водите ѝ са извадени 40 тона мъртва риба, най-вероятно отровена с цианид, съдържащ се в отпадните води на неизвестно предприятие. Министърът на околната среда Рихард Брабец веднага заподозря, че отровата е от площадката на бивше предприятие на "Тесла" в Рожнов под Радгоштем, където сега се намират 14 фирми. Оттам към река Бечва води 14-километров канал.

Прокуратурата в Ямбол се самосезира за наличието на мъртва риба в река Тунджа

Районна прокуратура – Ямбол се самосезира по материали в медиите, съдържащи данни за наличие на мъртва риба в района на напоителн...

"Странно беше обаче, че измряла риба имаше и на 3,5 километра нагоре по течението на реката - над заустяването на канала", казва Якоб Паточка, бивш лидер на Зелените в Чехия и съосновател на местна екологична организация. "Това беше наистина необяснимо. Излиза, че отровният разлив се е носил цели три километра срещу течението, а в това просто няма логика", казва той. Логиката обаче е елементарна, ако се има предвид, че 3,4 км нагоре по течението на реката има друг отходен канал, който води към химическия завод DEZA - фирма от концерна Agrofert на министър-председателя Андрей Бабиш, в който министърът на околната среда Брабец е работил като мениджър. От DEZA обаче отричат на 20-и септември да е имало авария.

Паточка казва: "Не знаем кой е причинил отравянето на рибата, но има нещо много съмнително в това, че от самото начало на скандала властите правят всичко възможно да отвлекат вниманието от химическата фабрика на Бабиш. Това определено се набива на очи". Освен това, властите отказват да публикуват данни за съдържанието и концентрацията на отровни вещества във водата. Дали няма някакъв заговор, целящ да не допусне фирмата Agrofert да бъде замесена в скандала с екологичната катастрофа, пита "Дойче веле"? Петр Гаждик, депутат от опозиционното Движение на кметовете и независимите, вижда политически елемент в аферата - отравянето станало две седмици преди местните избори. "Не смятам, че Бабиш лично е замесен в тази история, но вероятно са замесени негови сътрудници, към които спада и министър Брабец. Те са изпълнителите".

Междувременно мина толкова много време, че едва ли има надежда истинските извършители да бъдат открити. Затова Гаждик призова Брабец да подаде оставка: "Според нас, това е фатален провал на чешките контролни служби, които са затруднили и разследванията. Това е достатъчна причина да поискаме оставката на министъра на околната среда". Бечва междувременно е зарибена отново с малки рибки, които да се размножават и да възстановят екологичния баланс. Станислав Перницки, който цял живот е ловил риба тук, обаче остава безутешен: "Страхувам се, че моята река никога вече няма да е същата. Тук имаше риба, която беше на по 10 - 15 години. За съжаление никога повече няма да хващаме такива риби".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа