"Животът без свинско печено няма смисъл". Но защо 10 милиона германци не ядат месо

31092
"Животът без свинско печено няма смисъл". Но защо 10 милиона германци не ядат месо
Снимка: iStock

Листно зеле (кейл) със соленки от тофу - в момента това е любимата храна на Щефан Пюц, ММА боец от Франкфурт. От началото на годината 36-годишният мъж вече се храни само вегански, разказва в обширен материал германската обществено-правна телевизия АРД. "Растителните храни ми помагат да тренирам повече. Силовите ми показатели се подобриха", обяснява Пюц пред медията. След една контузия той забелязал, че когато приема само вегански продукти, тялото му се възстановява много по-бързо. Като спортист той все пак се нуждае от достатъчно протеини - ето защо набляга на бобовите растения, например на соята.

10 милиона германци не ядат месо

Веганът Пюц може би все още е изключение сред професионалните спортисти. Но иначе все повече потребителки и потребители в Германия заместват месото, рибата и яйцата с тофу, соени наденички и зеленчуци. Едно допитване от септември 2023 показва, че вече 3% от хората в страната са вегани, а девет на сто предпочитат вегетарианското хранене. Казано другояче: около десет милиона души в Германия вече не ядат месо.

Още: Какво е Сейтан и здравословен ли е той?

Сред тях е и хамбургският инфлуенсър Альоша Мутарди. При него главна роля играят морално-етичните мотиви. 36-годишният лекар съзира проблеми най-вече при масовото животновъдство. Като куиър активист в Инстаграм и Ютюб той акцентира главно върху теми като веганство, антирасизъм и психическо здраве. Но неговата нагласа невинаги е била такава. "Навремето месото си беше стандарт за мен. Не сядах на масата без месо", казва той пред журналистите от АРД и обяснява, че промяната настъпила, след като изгледал едно видео за индустриалното животновъдство. "Разревах се със сълзи."

Месото и опазването на климата

Движението за опазване на климата дава допълнителен тласък на веганството. Според ООН, около 15% от вредните емисии, за които са виновни хората, идват от животновъдството, посочва германската обществено-правна медия.

Ако се промени начинът на хранене, вероятно може да се промени и селското стопанство. Защото заради фуража в Германия всекидневно се засяват специални култури, които се пръскат и торят. Заради животновъдството се изсичат и горски масиви, а пък самите животни при своето храносмилане отделят метан.

Още: Памела Андерсън: Веганите са много по-добри в секса

Иля Щефелбауер от университета в Кремс, Австрия, също потвърждава пред АРД, че дебатът за месоядството е свързан с друга, още по-критична дискусия на днешното време: тази за опазването на климата. Ученият, който се занимава с историята на месото, е убеден, че за хората начинът на хранене е много важен и интимен въпрос. Това, което ядеш, има много тясна връзка със собствената ти идентичност, смята Щефелбауер.

Но дори изцяло да се промени начинът на хранене, това изобщо няма да бъде достатъчно за глобалното решаване на климатичния проблем, смята ученият. "За тази цел трябва радикално да променим цялата икономика и свързаните с нея културни практики", обяснява той и добавя, че не е достатъчно просто да се откажеш от всекидневния сандвич с пастет.

Но когато се откажеш, ти помагаш на производителите на вегански и вегетариански алтернативи. Защото променената консумация се отразява и върху производството на храни. През 2022 година в Германия е отбелязан ръст с 6,5 процента в продажбите на вегански продукти в сравнение с предходната година, пише АРД и добавя, че успоредно потреблението и производството на месо и месни изделия намаляват. Въпреки това оборотът на месарите е несравнимо по-висок от този на производителите на веганските заместители: през първото полугодие на тази година в Германия са заклани над 23 милиона свине, говеда, овце, кози и коне и около 345 милиона кокошки, пуйки и патици.

"Животът без свинско печено няма смисъл"

Още: Топ източници на протеин за вегетарианци и вегани

Въпреки това консумацията на месо получава солидна подкрепа. Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер например наскоро каза, че не приема насилствената "веганизация" на Германия или на Бавария. "Животът без свинско печено е възможен, но няма особен смисъл. Ние искаме и занапред да ядем онова, което желаем", каза Зьодер.

Щефан Пюц, който е не само спортист, но и консултант по здравословно хранене, не се впряга особено от дискусията около месоядството. Той няма амбицията да "веганизира" други хора. "Вече има атлети, които приемат само растителни храни, мнозина обаче си ядат месо. Това има както предимства, така и недостатъци. За себе си мога да кажа, че съм намерил своя път. И се чувствам прекрасно", казва Пюц пред АРД.

 

Източник: Дойче веле

Още: Руски терапевт: Веганството и вегетарианството пречат на ваксиналния имунитет срещу КОВИД

Рецепта за веган бургер с карамелизиран лук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа