Какво е Сейтан и здравословен ли е той?

8238
Какво е Сейтан и здравословен ли е той?
Снимка: Getty Images/Guliver

От пшеницата до месото, сейтанът е протеин на растителна основа, който открадва светлината на прожекторите от соята и други бобови растения.

Сейтанът, известен още като пшеничен глутен, е често срещана съставка в китайските вегетариански ястия от векове, особено за хора, които практикуват будизма и се въздържат от месо по религиозни причини.

Сейтан придоби популярност в западните кухни като вариант на растителен протеин, използван като алтернатива на тофу, едамаме или темпе в ястия като къри, пържени картофи, салати и др. Също така е съставка, използвана при направата на растителни аналози на животинските протеини като безмесно смляно "говеждо", деликатеси и колбаси.

От какво е направен сейтанът

Години наред сейтанът се приготвял чрез смесване на пшенично брашно с вода и замесване на тесто. След като тестото се оформи, нишестето се отмива, оставяйки маса глутен. След това сейтанът се готви в подправена вода или бульон, преди да се използва в рецепта.

В наши дни, ако искате да направите домашен сейтан, можете да закупите пшеничен глутен, известен също като глутеново брашно, което ви позволява да пропуснете стъпката на отмиване на нишестето.

Шишчета с тофу, които да приготвим у дома

Какъв е вкусът му

Сам по себе си сейтанът има неутрален вкус. Някои хора казват, че вкусът му наподобява парче неподправени пилешки гърди или гъба Портобело. И поради мекия си вкус, той може лесно да улови аромати от билки, подправки, сосове и маринати, извеждайки скритата си умами и пикантност.

Сейтанът е по същество пшеничен глутен, протеинът, който придава еластичност на пшеничното тесто. Именно тази уникална текстура прави сейтана привлекателен за хората, търсещи месни аналози, които имитират текстурата на месото, тъй като тофу и темпе не предлагат месестата текстура.

Хранителни факти за сейтан

  • 57 грама натрошен сейтан съдържа:
  • Калории: 100
  • Белтъчини: 17 g
  • Мазнини: 0,5 g
  • Въглехидрати: 6 g
  • Фибри: 1 g
  • Желязо: 1,5 mg (8% дневна стойност)
  • Натрий: 440 mg (19% DV)

Сейтанът е нискокалорична храна с ниско съдържание на наситени мазнини и въглехидрати, която е добър източник на желязо.

Докато сейтанът е отличен източник на протеин за вегетарианци и вегани, той е непълен протеин, което означава, че не осигурява всички незаменими аминокиселини като соевите храни като темпе и тофу. Сейтанът е с ниско съдържание на лизин, основна аминокиселина за растежа, която обикновено се среща в продукти на животинска основа. Докато комбинирането на източници на растителни протеини, за да се получи пълен протеин, не е необходимо, важно е да променяте тези източници през деня, за да сте сигурни, че няма да пропуснете незаменими аминокиселини.

Други фактори, които трябва да имате предвид

Някои изследвания, предполагат, че сейтанът се усвоява по-лесно от други източници на протеини. Все пак не всеки може да яде сейтан, особено тези с цьолиакия или чувствителност към глутен.

Купеният от магазина ароматизиран сейтан може да има добавена сол и захар. Ако се притеснявате, прочетете панела с хранителните факти и списъка със съставките, за да определите натрия и добавената захар. Можете да потърсите продукт с по-малко добавена сол и захар или да си направите сами. Сейтан може да се направи и с боб, леща и нахут (под формата на брашно), така че калориите може да се различават при готовите продукти в зависимост от техния състав.

Как да си направим сейтан

Традиционно сейтанът се прави чрез комбиниране на пшенично брашно и вода, за да се образува тесто чрез месене и смесване. След това тестото се изплаква с вода няколко пъти, за да се отстрани нишестето, оставяйки глутена. В днешно време обаче много хора използват продукт, наречен витален пшеничен глутен, за да направят домашен сейтан. Тестото се оформя на питка, юфка, "пилешки" хапки и други, след което се пошират във вода или бульон, понякога с добавени подправки като хранителна мая или соев сос.

Рецепта за веган тофу "бъркани яйца"

Сейтанът е богата на протеини храна, която можете да обмислите да добавите към седмичната си ротация на протеини, особено ако следвате вегетарианска или веганска диета. Сейтан е лесен за приготвяне у дома с жизненоважен пшеничен глутен. Като алтернатива можете да си купите сейтан от магазина, но не забравяйте, че по време на обработката може да са добавени захар, сол и мазнина. Някои сейтани не са чист пшеничен глутен, но могат да съдържат други съставки като боб, леща и нахут. Винаги проверявайте етикета и списъка на съставките, ако търсите чист сейтан. И накрая, ако имате цьолиакия или чувствителност към глутен, проучете други варианти на растителни протеини за вашата храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com