Кабинетът на Зеленски в атака срещу Запада: "Уморихте ли се във Втората световна война?"

5355
Кабинетът на Зеленски в атака срещу Запада: "Уморихте ли се във Втората световна война?"
Снимка: Getty Images

Световните лидери трябва да подкрепят Украйна въпреки допълнителните изисквания за справяне с войната между Израел и "Хамас", които изникнаха след 7 октомври. Това заяви началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак, в интервю за Politico.

Още: "Никой не вярва в победата ни, както аз": Досег до Зеленски и изтощителната му битка

Западът умори ли се по време на Втората световна война?

Той категорично отхвърли идеята, че мнозина вече се уморяват от войната в Украйна. Тази теза последно бе изложена от италианския премиер Джорджа Мелони, която бе "хваната" от руски пранкстъри (комици), един от тях представил се по телефона като председателя на Африканския съюз. Тогава Мелони призна, че има "голяма умора от всички страни" и че "всички разбират, че ни е необходим изход".

Ермак отвърна: "Дори и да има хора, които изпитват тази умора, сигурен съм, че те не искат да се събудят утре в свят, в който ще има по-малко свобода и по-малко сигурност, а последиците от това ще продължат десетилетия". И предложи на Мелони да опресни познанията си по история.

Още: Украйна има свои "Шахед"-и: По-добри са, казва отговарящият за производството

"Замислете се за момент, ако през 1939 г. Великобритания се беше почувствала уморена от Полша или ако САЩ се бяха почувствали уморени от Великобритания, щеше ли днес да съществува Полша, Великобритания или Европа, каквато я виждаме сега? Не бихме могли да си позволим умора нито тогава, нито сега. Това със сигурност ще се повтори, ако тези хора с "умората" спрат да подкрепят Украйна", каза Ермак, цитиран от Politico.

Снимка: Андрий Ермак. Източник: Принтскрийн, Youtube/24 канал

"Замразен конфликт? Никога"

Патовата ситуация в контраофанзивата, водена от украинската армия, доведе до прогнози за замразяване на конфликта. Кремъл се надява, че променливата международна ситуация - с разгарянето на война в Близкия изток и предстоящата изборна година в САЩ - ще намали ангажимента за подкрепа на Киев.

Ермак настоя, че Украйна "никога няма да живее в режим на замразен конфликт" и предупреди, че оплакванията от "умора от войната" ще се отразят както на западните сили, така и на Украйна. Той заяви, че наративът се води от руския пропаганден натиск за отслабване на решимостта на съюзниците, докато войната между Израел и "Хамас" отвлича вниманието на световните лидери.

Още: Зеленски покани Тръмп в Украйна: Да види за 24 минути какво значи война

Проверка на западното единство

Сраженията в Ивицата Газа и разпокъсаният международен отговор на кампанията на Израел за унищожаване на оперативната база на "Хамас", която е изпитание за единството на западните съюзници, доведоха до опасения, че подкрепата за Киев може да намалее. И Украйна, и Израел се нуждаят от снаряди, а ЕС и САЩ вече показаха, че изпитват недостиг.

"Това, което чуваме от чуждестранните лидери и съюзници, е, че подкрепата ще остане такава, каквато беше", каза Ермак, който е смятан за ключова фигура, вземаща решения в екипа на Зеленски, и личен приятел на президента.

Още: Няма да се дадем на Путин: Слух за избори в Украйна, нови удари срещу руснаците (ВИДЕО)

По отношение на необходимостта от поддържане на запаси от снаряди и други боеприпаси чрез съюзниците САЩ и Европа обаче той признава, че се появяват известни дефицити. "По време на войната има много недостиг и мисля, че в наши дни е невъзможно да покриеш 100% от войските си или да получиш всичко, от което се нуждаеш, защото войната си е война - винаги нещо ти липсва. Ето защо искаме да увеличим вътрешното производство на боеприпаси с подкрепата на нашите съюзници", допълни Ермак.

През последните дни в социалните мрежи се появиха съобщения за оръжия, предназначени за Украйна, които са заснети в Газа, но Ермак категорично отрече, че оръжията, изпратени за Киев, се оказват извън страната. "Украйна напълно контролира ситуацията. Мисля, че това е поредната руска фалшификация. Колкото по-голяма е лъжата, толкова по-лесно е хората да повярват", каза той.

Още: Арестович: Зеленски работи против интересите на Украйна, да оставим окупираните земи временно на Русия

Приятел на Израел

Украйна се стреми да се утвърди като твърд съюзник на Израел и Ермак написа статия за вестник "Хаарец" след зверствата на "Хамас", в която казва, че "приликите на нашите трагедии не са случайни".

Той цитира подкрепата на Иран за "Хамас" и доставките на дронове и оръжия от Техеран за Москва като доказателство за "полюс на злото". И добавя: "Русия е агресор номер едно. А вторият след Русия е Иран. И мисля, че тези две страни също имат интерес от случващото се в Близкия изток".

Снимка: Getty Images

Още: Подкрепят ли украинците Зеленски: Голямо проучване с категоричен отговор

Надежди за ЕС

Надеждите на Украйна за бързо присъединяване към Европейския съюз зависят до голяма степен от доклада, който ще бъде публикуван в сряда, 8 ноември, от Европейската комисия. Той ще покаже напредъка на Украйна и други страни, желаещи да влязат в блока, включително Молдова.

Още: Politico: ЕК ще препоръча начало на преговори за членство на Украйна в ЕС

Запитан дали очаква скорошно начало на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, оптимистично настроеният Ермак посочи, че посещението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев в събота е добро предзнаменование за амбициите на страната му за членство в блока.

Предшественикът на Фон дер Лайен начело на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви неотдавна, че Украйна не е подходяща за членство в ЕС, тъй като е "корумпирана на всички нива в обществото".

Запитан за това твърдение, Ермак отвърна на удара: "Не си спомням г-н Юнкер да е посещавал Украйна през последните няколко години. Така че за мен е малко странно да чуя тези думи от него. Категорично отхвърлям твърдението, че Украйна е много корумпирана. Такива предизвикателства се случват навсякъде по света, но бихте ли ми дали пример за една друга държава, която в условията на тази ужасяваща война би предприела реформи в такъв мащаб?".

Още: Киев: 100% от руското население е отговорно за войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа