Кадри Симсон: ЕС е осигурил газ за няколко месеца, ако Русия прекрати доставките

2469
Кадри Симсон: ЕС е осигурил газ за няколко месеца, ако Русия прекрати доставките
Снимка: GettyImages

Европейският съюз е осигурил газ за близките месеци в случай на прекратяване на доставките от Русия, заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон в интервю за испанския вестник „El Confidencial“.

„Европейският съюз вече няколко години работи върху диверсификацията на доставките на енергия“, подчерта тя, признавайки, че ЕС „както и по-рано е силно зависим от газа, голяма част от който внася“.

Кои държави се обявиха против ЕС да определя проектите за газова енергия като зелени

Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция призоваха Европейския съюз да не определя проектите в областта на газовата енергетика като възможн...

"Ние диверсифицирахме доставките си по тръбопроводите, например през Южния газов коридор и връзката „Медгаз“ с Алжир. Инвестирахме значителни средства в терминали за втечнен природен газ, които предлагат много по-гъвкав начин за транспортиране на газ до мястото, където е най-много необходимо", каза Симсон.

Вносът на втечнен газ през януари достигна рекордни нива, а основен доставчик беше САЩ, отбеляза тя. „През последните няколко седмици бях в постоянен контакт с партньорите от цял свят, от Норвегия до Катар, Египет и САЩ, за да осигурим варианти за допълнителни доставки на газ“, подчерта еврокомисарят. Въпреки че запасите са по-малки от обичайното за тази част на годината, „имаме значителни запаси от газ в хранилищата, за да покрием търсенето до края на зимата“, допълни Симсон.

Мнението на ЕК по „Северен поток-2“ не се е променило, подчерта еврокомисарят. „Това не е проект от общоевропейски интерес и не е в полза на диверсификацията на доставките на газ“. Ролята на ЕК е след пускането в експлоатация на газопровода да осигури функционирането му в съответствие с основополагащите принципи и международното енергийно право, каза Симсон.

Държавите членки на ЕС трябва да инвестират средства във възобновяеми източници на енергия, за да се намали зависимостта от руския газ, подчерта еврокомисарят. 

Файненшъл Таймс: ЕС и Великобритания ще ударят със санкции новите руски газови проекти

Европейският съюз и Великобритания подготвят санкции срещу нови руски проекти в газовия сектор, които ще бъдат наложени, ако конфликтът...

Еврокомисарят заяви, че е необходимо "да не се зависи от чуждестранни доставки". Тя уточни още, че ЕК проучва различни сценарии за доставки на газ, в случай че Русия ограничи частично или напълно износа си за Европа.

Коментирайки евентуална атака на Русия срещу Украйна, Симсон каза, че тя „ще има въздействие върху всички“. „Разбира се, ние [в ЕС] ще действаме заедно“, добави тя. В същото време еврокомисарят призна, че санкциите, които могат да бъдат наложени срещу Руската федерация в случай на "атака", "ще имат цена" и за ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа