Как Чехия и Словакия се превърнаха в едни от най-големите донори на оръжие за Украйна?

10619
Как Чехия и Словакия се превърнаха в едни от най-големите донори на оръжие за Украйна?
Снимка: Bangladesh Air Force / CC BY-SA 4.0

Сред всички страни, които са предоставили военна подкрепа на Украйна, тежестта на Чешката република и Словакия може да бъде приравнена към сили като САЩ и Обединеното кралство.

Помощта на двете страни за Украйна, която се бори повече от година с руската инвазия, достига стотици милиони евро. Въпреки, че Чехия и Словакия не са най-мощните държави както в Европа, така и в коалицията анти-Путин, те са едни от най-големите донори на оръжие за Киев и негови ясно изразени съюзници. Прага и Братислава заеха първите места в това отношение, като се имат предвид икономическите им възможности. Това се казва в анализ на БГНЕС на база данните на уебсайта за изследване на отбраната с използването на открити източници „Орикс“.

Обобщение: Какви оръжия ще получи Украйна след срещата на НАТО?

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников обобщи коя държава каква военна подкрепа е обещала на Киев по време на срещата на в...

Чехия и Словакия подкрепят членството на Украйна в ЕС и НАТО

От тях става ясно, че щурмовите хеликоптери, изтребителите, наземните радари, ракетите земя-въздух, танковете, бойните машини на пехотата, самоходната артилерия, противовъздушните системи, залповите ракетни установки, противотанковите оръжия, леко стрелковото оръжие и др. – са само част от мащабната подкрепа за Украйна, дори ако изключим хуманитарната помощ.

Изтребителите, изпратени в помощ на украинските въоръжени сили наброяват около 15 МиГ-29, танковете – повече от 200, ракетните установки са десетки, а мунициите се измерват в тонове.

Словакия предаде на Украйна доста МиГ-ове

Само до април 2022 г. обемът на военната помощ, предоставена от Чехия на Украйна, вече достигаше около 430 милиона долара, а пакетите с въоръжение, включително тези на Словакия, се редуваха един след друг.

Пращаме и много БТР-и на Украйна: Иво Мирчев говори

Днес парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще предложат страната ни да изпрати трета военна помощ, която да дойде от резервите...

Въпреки че Чехия и Словакия не винаги разкриват подробности за своите оръжейни доставки, редица оръжия вече бяха забелязани в Украйна и помогнаха за изтласкването на руската армия в региони като Харков и Херсон. Интересното е, че това не включва само оборудване, доставено от запасите на двете натовски армии, но и новозакупени оръжейни системи.

Зеленски си издейства бойни хеликоптери и хиляди боеприпаси от Чехия (ВИДЕО)

Освен това чешките отбранителни компании ремонтираха и продължават да ремонтират в голям мащаб украинска техника, която е била повредена по време на боевете или е била складирана и недобро състояние преди избухването на войната.

Двете страни съюзници на Украйна се възползваха и от възможността за сключването на т. нар. тристранни сделки, в рамките на които предоставят старото си съветско въоръжение на Украйна, а за сметка на това получават нови западни образци. Споменатата инициатива беше подкрепена от страни като САЩ и Германия, които в кратки срокове компенсираха Прага и Братислава с доставката на противовъздушни системи, бронирани машини и други.

Словакия готова да снабдява Украйна с тежко въоръжение

Зеленски говори с Байдън за още помощ: Какъв е резултатът (ВИДЕО)

"Обсъдихме подробно ситуацията на фронта, нашите възможности, по-нататъшното дългосрочно сътрудничество в областта на отбраната и вътре...

В особена степен идеята беше приложена за съветските зенитно-ракетни системи С-300, които бяха заменени с американските „Пейтриът“, както и за танковете Т-72, за които Чехия и Словакия получиха или финансова компенсация, или друг вид въоръжение.

Чрез този подход двете централноевропейски страни доказаха, че разбират опасността от Москва и показаха ясно на съюзниците, че подпомагайки сигурността на Украйна, демократичният свят помага на своята собствена сигурност.

Нещо повече – тристранните сделки не само позволиха на Киев да заменя бързо своите запаси, но и дадоха на Чехия и Словакия възможност да усвоят нови образци западна военна техника и да постигнат съвместимост с по-големите си съюзници.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа