Как Полша се превърна във врата към Германия за мигрантите

10247
Как Полша се превърна във врата към Германия за мигрантите
Снимка: Pixabay

В южната част на Бранденбург, недалеч от границата с Полша, започва поредният работен ден за служителите на реда. Звънят телефони, често се съобщава за групи нелегални мигранти. До средата на деня вече са установени 108 незаконни пресичания на границата, разказва АРД.

Броят на нелегални влизания в Германия се е увеличил рязко. Това всъщност е тенденция, която продължава вече две години. Федералната полиция регистрира по повече от 10 хиляди прекосявания на границата месечно. Преди две години броят им е бил наполовина.

Новият балкански маршрут

Още: Полша иска да има най-силната армия в Европа. Сменя съветските оръжия за западни

Променило се е и нещо друго: в центъра на вниманието на граничната полиция вече не са мигрантите, идващи от Австрия, а от Полша. Експерти по сигурността казват, че през есента почти винаги броят на мигрантите се увеличава. Но тази година ще бъде предизвикателна. Вътрешният министър на Саксония Армин Шустер вече говори за "същинска миграционна криза".

Именно Полша се е превърнала в център на голяма част от миграцията към Германия, пише АРД. От една страна, т.нар. балкански маршрут вече минава през Полша. От друга - проблеми създава и Русия, която заедно с Беларус продължава да изпраща мигранти към Европейския съюз. Все още обаче не е ясно дали дискутираната в момента търговия с визи в Полша може да доведе до пореден ръст на броя на мигрантите.

Балканският маршрут, по който повечето нелегални мигранти пристигат в Германия, вече след Турция не преминава през Австрия, а през Полша. По информация на WDR, NDR и "Зюддойче Цайтунг" проучванията на Федералната служба за миграция и бежанци сред търсещите убежище показват, че сирийците идват в Полша основно през Сърбия, Унгария и Словакия и отчасти през Чехия.

Миграцията е и бизнес

Още: Как Полша е раздавала визи срещу подкупи?

В средите за сигурност се посочват различни причини за промяната в балканския маршрут. От една страна, влияние оказа граничният контрол, който се осъществява на границата между Германия и Австрия. Възпиращ ефект за тези, които искат да продължат към Германия, има и фактът, че Австрия очевидно регистрира хората по-прецизно, отколкото преди, обяснява АРД. Освен това се споменава и хърватският граничен контрол: Според различни доклади граничната полиция от години използва сила, за да изтласква мигрантите обратно през границата. За много хора това е краят на пътя им по традиционния балкански маршрут.

Почти никоя от страните от новия балкански маршрут не е заинтересована да регистрира мигрантите и да отговаря на техните молби за убежище. Твърди се, че контрабандисти са се установили в различни градове в северната част на Сърбия и че организираната престъпност вече доминира в големи участъци от балканския маршрут. Миграцията е и бизнес. Контрабандистите се опитват да предлагат възможно най-добрите услуги, както и да намерят маршрути, обяснява АРД.

Престъпниците и политиката действат заедно

Освен по балканския маршрут, мигрантите пристигат в Полша главно през Беларус, а след това много от тях продължават към Германия. По данни на Министерството на вътрешните работи на Бранденбург около половината от хората в центровете за първоначален прием в момента идват през Москва и Минск. Твърди се, че много от тях имат руски или беларуски визи и преди това дълго време са живели в Турция, но също така в Иран или Обединените арабски емирства.

Още: Бойци на "Вагнер" влизат в Полша. Вярно ли е това и каква е поредната странна фаза във войната в Украйна

Още преди две години Москва реши да използва миграцията като оръжие срещу ЕС по този маршрут, пише АРД. За разлика от началото на войната обаче, сега експерти по сигурността в Германия не провиждат мащабен руски план.

Русия стратегически контролира издаването на визи и отново го облекчи в средата на 2022 г. В същото време източници от сферата на сигурността твърдят, че през последните две години по този маршрут е създадена контрабандна индустрия, която вече развива своята дейност. Престъпниците и политиката действат ръка за ръка, пише АРД.

Засилен натиск и алтернативни маршрути

Във всеки случай днес все по-малко мигранти минават по директния маршрут от Беларус до Полша, което със сигурност е резултат и от засилената полска гранична охрана, която многократно е обвинявана в противозаконни действия.

Още: "Лов на вещици": тормозът срещу жените в Полша не спира

Полското правителство обяснява, че преминаването на границата от Беларус става все по-организирано и прикрито, както и че то е координирано и от руснаци. Властите във Варшава казват, че подходът е агресивен и че по граничните служители например се хвърлят камъни. Според доклади от Варшава Беларус не само транспортира мигрантите до границата, но и ги снабдява с инструменти като стълби, режещо оборудване и камъни.

Тази нарастваща ескалация на полско-беларуската граница очевидно е довела до появата на алтернативни маршрути - на север през Литва и на юг през Украйна. Според германските сили за сигурност Беларус многократно отваря участъци от границата за контрабандисти, пише АРД.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс” предполага, че миграцията ще продължи да се използва като хибридно средство от Русия. Това се отнася не само за маршрута на изток, смятат от "Фронтекс”. Русия има съюзници и по южните външни граници на ЕС. Те биха могли да действат в интерес на Москва и да увеличат натиска и по други граници.

 

Още: Малък самолет се разби в хангар в Полша, петима души загинаха (ВИДЕО)

Източник: Дойче веле

Кървавата неделя. Едно от най-жестоките кланета, от което минаха 80 години

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа