Какво е да бягаш от война? Мигранти прекарват седмица на спасителен кораб в Средиземно море

2170
Какво е да бягаш от война? Мигранти прекарват седмица на спасителен кораб в Средиземно море
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди хора умират всяка година, пресичайки най-опасния миграционен път в света към Европа. И все пак много от спасените от вълните казват, че биха направили всичко това отново, предаде The Guardian.

След часове търсене из сивите води на Средиземно море, на хоризонта се появява малка точка: непригодна за плаване дървена лодка, напуснала либийското крайбрежие предишния ден. Опитва да стигне до Европа, но не успява. Повечето от 21-те възрастни и деца на борда бягат от войната и мъченията и казват, че предпочитат да умрат на този преход, отколкото да се върнат. Всички са изтеглени безопасно на борда на кораба за търсене и спасяване Life Support. 

„Извикахме ги, когато водата влезе в лодка. Бяхме ужасени“, казва Ханан Муханед, 33-годишна либийка, която гушка крещящата си тригодишна дъщеря Кала. „Да влезеш в лодката и да се опиташ да стигнеш до Европа все пак е по-добре от милициите, по-добре от конфликта в Либия“, добавя тя. Муханед е платила на контрабандист около 3000 долара (2360 паунда), за да отведе нея, съпруга й и трите й деца в Европа. Кала, която е родена с недиагностицирано състояние, заради което не може да ходи или да говори, е нейната основна грижа. „Искаме най-доброто бъдеще и медицински грижи за нашата дъщеря“, казва Муханед. Още: Албания даде "зелена светлина" на пакта за мигрантите с Италия

Истории от миграционния път

Средиземно море остава най-опасният миграционен път в света, но въпреки това броят на желаещите да преминат отново нараства. Миналата година повече от 270 000 мигранти са пристигнали в Европа, повечето от тях през Средиземно море, малък брой през сухопътните граници. През 2023 г. най-малко 3760 души са загинали или са в неизвестност.

Емануеле Нанини, ръководител на мисията в Life Support, казва: „По-голямата част от хората, които спасяваме, бягат от абсолютни ужаси. Много от тях са били оставени в центрове за задържане или са преживели изтезания, сексуално насилие и принудителен труд. Много от тях са се опитвали да прекосят Средиземноморието няколко пъти, но са били отблъснати.

14-годишният Махер Али е бил във втората лодка. Когато за първи път се опитва да плати на контрабандист да го отведе до Европа, той е качен в кола и му казват, че ще бъде закаран до плажа. Вместо това той е отведен дълбоко в пустинята. „Пътуването отне часове“, казва той. „Бях с няколко други мъже и в крайна сметка ни оставиха насред нищото. Контрабандистите взеха всичките ни пари. Те ни оставиха да умрем,“ казва 14-годишния Махер Али. Още: Тексас обяви война на Байдън: Мигрантите от Мексико вече са оръжие за руската пропаганда

27-годишният Абдул Гадер седи тихо в ъгъла на Life Support. Той бяга от войната на Судан в Дарфур и вече четири пъти се опита да пресече Средиземно море, но всеки път лодката му е отблъсквана от либийската брегова охрана. Под ризата си Гадер крие белези от мъчение. „Опитах се да си намеря работа в Либия, за да платя пътуването до Европа, но често не ми плащаха. Хората ме наричаха „роб“, подиграваха ми се и ме караха да работя безплатно. Когато поисках пари, ме пратиха в затвора“, тихо казва Гадер. „Те ме измъчваха с ток. Други бяха бити до смърт,“ разказва Гадер. Той успява да намери контрабандист, който организира последния му опит да стигне до Европа. Затворен е в транспортен контейнер няколко дни, яде стар хляб и пие мръсна вода. „Платих 5000 либийски динара (£800), всички пари, които бях спестил“, казва Гадер. „Нямаше момент, в който да не се страхувах, докато бях в Либия. Бях готов да рискувам всичко или да умра.“

Тази година само през януари повече от 9000 души са пристигнали в ЕС по море, според ООН. Приблизително 41 са загинали или са изчезнали при опит за пътуване. „Средиземно море е гробище“, казва капитанът на Domenico Pugliese Life Support. 52-годишният италианец преди това е работил на търговски петролни кораби, това е първият му опит в спасителната работа. „Винаги съм знаел, че хората напускат домовете си, бягайки от война, насилие и глад, но сега наистина ги виждам. Виждам страданието и крайните действия, които хората предприемат, за да прекосят морето. Тук съм, за да помогна за спасяването на животи и да ги доведа в Европа, да ги прибера у дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа