Караянчева: С присъединяването към Шенген, България адекватно ще пази границите на ЕС

1227
Караянчева: С присъединяването към Шенген, България адекватно ще пази границите на ЕС
Снимка: eu2018bg.bg

Присъединяването на България към Шенген ще позволи в пълна степен да отговорим адекватно на заплахите за сигурността по външните граници на ЕС, подчерта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на среща с председателя на Долната камара на парламента на Нидерландия Хадиджа Ариб.

Председателите на законодателните институции на двете страни разговаряха в рамките на Конференцията на председателите на парламентите на ЕС в Талин.

Австрия подкрепи България за Шенген

Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в Шенгенското пространство. Няма държава в Европа, която да е инве...

Един от основните приоритети на България е присъединяването й към Шенген, това е и важно условие за пълноценния принос на страната ни към общата европейска сигурност, отбеляза председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева подчерта, че страната ни отдавна пази външната граница на ЕС по всички шенгенски стандарти. Затова тя призова към България повече да не се поставят нови изисквания, каквито не са поставени пред останалите страни-членки на Шенген, защото и Европейската комисия, и Европейският парламент, и Европейският съвет отдавна са признали, че България е изпълнила всички изисквания за членство в Шенгенското пространство.

Цвета Караянчева посочи, че България желае да продължи продуктивното взаимодействие с Нидерландия в областта на вътрешните работи, сигурността, защитата на границите, и борбата с трафика на хора.

Подкрепата на Нидерландия е важна за успешното осъществяване на Българското председателство на Съвета на ЕС, подчерта председателят на българския парламент. Цвета Караянчева информира председателя на Долната камара на парламента на Нидерландия за свършеното от България като страна-председател на Съвета на ЕС през изминалите месеци. Европейската перспектива на страните от Западните Балкани, развитието на инфраструктурата, повишаване на сигурността и свързаността в региона е приоритет за България, подчерта тя.

Заинтересовани сме от привличане на компании от Нидерландия в проекти за изграждане и модернизиране на транспортната инфраструктура, отбеляза Цвета Караянчева. По думите й съществува потенциал за развитие на сътрудничеството в областта на туризма, планирането и реализирането на инвестиционни проекти.

Вратите на Шенген остават затворени

При всяка възможност те се представят за острови на стабилността и сигурността - въпреки това не ги приемат в Шенген. България и Румъни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...