Кипър криминализира отричането на арменския геноцид

6809
Кипър криминализира отричането на арменския геноцид

Кипър криминализира отричането на това, че османски турци са извършили геноцид срещу арменски турци, съобщава в. "Хюриет".

Според изданието този ход по всяка вероятност цели да раздразни Турция, на фона на бавещите се преговори между Анкара и Атина по въпросите за етнически разделения остров.

Кипърският парламент прие резолюция, санкционираща отричането на геноцид, престъпления срещу човечеството или военни престъпления, променяйки съществуващото законодателство, което изискваше предварително решение на международен съд, което да казва, че отричането е престъпление.

"Днес е исторически ден", каза председателя на парламента Янакис Омиру.

Островната държава се разделя на две части след като през 1974 г. Турция разполага свои военни части в източната част на острова, където по-късно беше формирана Севернокипърската турска република, призната единствено от Анкара.

Кипър е и една от първите държави в света, признали арменските убийства като геноцид.

Според Армения до 1,5 млн. османски арменци са били убити по време на геноцид, започнал през 1915 г. Турция от своя страна отрича убийствата да са с размерите на геноцид, казвайки, че броят на загиналите по време на масовите депортации е раздут и че загиналите през 1915 г. и 1916 г. са станали жертви на всеобщите размирици по време на Първата световна война.

Този въпрос е източник на сериозно напрежение между Анакара и някои западни страни, особено САЩ и Франция, където има големи арменски общности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа