Коалицията на Меркел е пред разпад - Хорст Зеехофер предложи оставка

7354
Коалицията на Меркел е пред разпад - Хорст Зеехофер предложи оставка
Снимка: Getty images/Guliver

Ще завърши ли германският канцлер Ангела Меркел предсрочно четвъртия си мандат? Този въпрос става все по-актуален, след като стана ясно, че лидерът на коалиционния партньор на Меркел – вътрешният министър Хорст Зеехофер, е предложил да подаде оставка в рамките на следващите три дни.

Хорст Зеехофер, който води Християнсоциален съюз (ХСС), е предложил да се оттегли не само от министерския си пост, но и от председателския пост на партията на среща при затворени врати, в която той и колегите му от ръководството на ХСС обсъдиха ползите от споразумението за мигрантите, постигнатона срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, пише Агенция "Фокус", позовавайки се на информация от Deutsche Welle, The Guardian и Daily Express. Председателят на парламентарната група на ХСС Александър Добринд обаче категорично не желае такъв развой и не иска да приеме оставката на германския вътрешен министър.

Борисов щял да подпише споразумение с Меркел за връщане на бежанци, но ако било преди 3 години

Всички ни даваха за пример и бяхме "извадени от разговора". Така премиерът Бойко Борисов започна отговора си на изричен въпрос ще сключ...

В крайна сметка Зеехофер заяви пред репортери, че ще потърси нова среща с Меркел днес, 2 юли.

Според някои анализатори оставката на Зеехофер може да означава победа на Меркел, но може да значи и раздяла с ХСС, а това със сигурност означава провал на управлението и нови предсрочни избори. Зеехофер твърдо обяви, че е готов да изведе от Германия всички мигранти, поискали бежански статут в друга страна-членка на ЕС. Министърът на вътрешните работи се оплака в Мюнхен, че е провел с Меркел "разговор без никакъв ефект" за плана му да изгони търсещите убежище, които вече са регистрирани в други страни от ЕС.

Според източници, цитирани от вестник Die Welt, версията на Зеехофер за срещата с Меркел е съвсем различна от тази на канцлера. Меркел настоя в телевизионно интервю в събота вечер, че сделката, която е сключила в Брюксел, достига до същите крайни резултати като едностранните стъпки, предвидени от баварците. Канцлерът отхвърля плана на Зеехофер, според който Германия може едностранно да изгони вече регистрираните кандидати за убежище, като предпочита да търси сътрудничество със съседните страни. Меркел се опасява, че ако Германия затвори границите си, тя ще започне верижна реакция, която ще унищожи европейската зона за свободно движение, считана от ЕС за едно от най-големите му постижения.

Дотук Меркел обяви, че вече има споразумение с Испания да бъдат върнати мигранти, поискали първо там убежище. Такова разбирателство има и с Гърция. Има обаче подусловие – в Германия ще отидат мигранти от двете държави, които са част от семейства, вече установили се на германска територия. Това значи, че 2900 души, които понастоящем живеят в Гърция, ще заминат за Германия, по информация на вестник Kathimerini.

Хорст Зеехофер - човекът, който може да подпали цяла Европа

От тясната си камбанария германският вътрешен министър Хорст Зеехофер води чисто пропагандна война. Той е полезният политик, който обсл...

Изявлението на Зеехофер, първоначално насрочено за 19:00 часа вчера (1 юли), беше отложено до късно вечерта в неделя, тъй като той участваше в закрития дебат на партията му, дали да прекъсне дългогодишното партньорство с християндемократите. ХСС, който е изправен пред регионални избори през октомври, призоваваше Меркел в продължение на седмици да се справи с имиграцията, тъй като се опасява, че може да загуби позиции от антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа