Конфискацията на незаконно придобитото имущество е стратегически приоритет на ЕС

1130
Конфискацията на незаконно придобитото имущество е стратегически приоритет на ЕС
Снимка: Getty Images

Конфискацията на незаконно придобитото имущество е стратегически приоритет на ЕС, около тази теза се обединиха политици и експерти на организираната в Европейския парламент в Брюксел конференция „Гражданска конфискация в борбата срещу транснационалната организирана престъпност в Европейския съюз”.

На нея бяха представени три много добре работещи модела на три държави, които прилагат ефективно гражданската конфискация – България, Ирландия и Великобритания. Обсъдени бяха и възможностите, които дава прилагането на Директива 42 от 2012-та година, която тази година трябва да се въведе от всички държави членки. С обмен на информация за съществуващите в ЕС практики, бяха представени и предприеманите от ЕК действия, както и различните инструменти, които съществуват и които се обсъждат в ЕС.

„Според изчисленията на ООН сумата на криминалните престъпления, генерирани през 2009-та година, е 2,1 трилиона долара, като по-малко от 1% от тези авоари са замразени или конфискувани, което доказва, че мръсните пари остават при престъпниците“, съобщи евродепутата Емил Радев, цитиран от Фокус.

На дъното сме в Европа по продължителност на трудовия живот

Исландците работят най-дълго от всички европейци. Това показва проучване на Блумбърг, според което викингите се трудят средно по 46 год...

„От пазарите на ЕС се генерират годишно 110 милиарда евро криминални средства в различни авоари и имущество, което е 0,2% от стойността на общия търговски обмен на общността. Затова ефективността на националните системи за борба с изпирането на пари и международното сътрудничество са от първостепенно значение, каза Тийна Астола, генерален директор на Генерална дирекция „Правосъдие и защита на потребителите”

Пламен Георгиев председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество съобщи, че в България незаконно имущество за 73 милиона е отнето за последните 4 години.

„За справянето с трансграничната престъпност е нужен общ европейски отговор, един от най-ефективните инструменти за целта е предвиждането на тежки правни санкции, а от ключово значение - неутрализирането на облагите от престъпна дейност чрез конфискацията на придобитото от нея имущество“, каза Мария Габриел, заместник-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в него.

Според нея е необходим решителен отпор срещу организираните структури и той може да бъде даден от всички държави членки, като се отчитат националните практики и се работи в посока на тяхното хармонизиране, както и на сближаване на режимите им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа