Конституционният съвет на Франция ще разгледа законността на COVID-сертификатите

1281
Конституционният съвет на Франция ще разгледа законността на COVID-сертификатите
Снимка: Getty images

Конституционният съвет на Франция - най -висшият орган, който определя съответствието на новите закони на страната с нейния Основен закон – ще разгледа стъпките, планирани от властите за ограничаване на новата вълна на пандемията от коронавирус. Плановете, които включват разширяване на използването на т.нар. ковид сертификати и ускоряване на ваксинацията, предизвикаха противоречия в общността, отбелязва националният ежедневник Le Figaro в своя статия, представена от агенция Фокус.

Предвид богатия законодателен опит на своите членове, Конституционният съвет често се нарича в ежедневието „Съвет на мъдреците“. Девет от 11-те му членове са назначени за деветгодишен мандат от държавния глава или председатели на парламента. Съветът се председателства от бившия премиер на социалистите Лоран Фабиус. Той включва и друг бивш премиер, десният политик Ален Жупе. Заедно с тях членуват бившите президенти на републиката Никола Саркози и Франсоа Оланд. Последният обаче така и не се появи на заседанията.

Бъдещето на закона, одобрен през юли от двете камари на парламента, сега зависи от „присъдата“ на КС. На бюрото му има петиция от 74 депутати, които не са съгласни с резултатите от гласуването. Те са убедени, че планираните от правителството мерки нарушават гражданските права и свободи.

На 31 юли над 200 хиляди души участваха в демонстрации срещу плановете на властите, включително повече от 14 хиляди в Париж. Санитарният пропуск включва сертификат за завършена ваксинация, документ за преболедуване от COVID-19 или отрицателен PCR тест.

Съмнения на юристите

Маските се завръщат по френските курорти

По-малко от два месеца, след като Франция прекрати задължителното носене на маска на открито, няколко крайбрежни курорта върнаха задълж...

Правни експерти, говорили пред Le Figaro, откриват редица несъответствия между мерките и Конституцията на Франция. Така че според тях наложената фактическа задължителна ваксинация за редица професии нарушава чл.5 на Декларацията за правата на човека и гражданина (1789 г.), който гласи, че „никой не може да бъде принуден да прави това, което не е предписано по закон“. Разпоредбите на този документ, приет по време на Великата френска революция, бяха признати през 1971 г. от Конституционния съвет като основни правни норми на Франция.

Изискването на правителството за ваксинация за определени професии също е „в противоречие с правото на заетост“, казват експерти. Те считат, че предвидените ограничения на индивидуалните и колективните свободи „не са оправдани от декларираните цели“.

Учените по право също така припомниха, че наличните ваксини на френска територия все още са в третия етап от клиничните изпитвания (на Moderna - до 27 октомври 2022 г., Pfizer - до 2 май 2023 г.). Следователно те трябва да се разглеждат като „експериментални препарати, използвани в клинични изпитвания“. Европейската медицинска агенция, казват те, е издала само условно одобрение за пускането им на пазара. Безусловно съгласие може да бъде получено само след приключване на клиничните изпитвания.

Извън компетентността

Според интервюираните от Le Figaro юристи задължението за ваксиниране нарушава принципа на „медицинска предпазна мярка“, тъй като нежеланите последици вече са установени от Националната агенция по безопасност на лекарствата. Задължителната ваксинация на ученици в някои образователни институции, смятат експертите, противоречи на „правото на професионално образование“. Те твърдят, че изискването за сертификат за посещение на кафенета, кина и театри или достъп до услуги, противоречи на „свободата на движение и принципа на равенството“. Санкциите срещу тези, които не показват пропуск, биха нарушили „принципа на пропорционалност“, смятат интервюираните адвокати.

Макрон ще поиска $357 млн. помощи за Ливан

Франция заяви в понеделник, че предстоящата конференция за Ливан трябва да събере 357 милиона долара помощ за задоволяване на най -спеш...

От тяхна гледна точка би било в противоречие с интересите на децата и тяхното „право на забавления, необходими за личностно развитие“ да изискват пропуск от непълнолетни за ежедневни дейности. И накрая, според експерти, изискването за сертификат за посещение на супермаркети и пътуване с транспорт „надхвърля границите на компетентност“.

Авторите на коментара призоваха Конституционния съвет да използва правомощията си, за да гарантира спазването на „принципите на върховенството на закона“.

Баланс на общи интереси и лични свободи

Според експерта по конституционни въпроси Анабел Пена, в ерата преди кризата правителственият пакет от мерки срещу разпространението на коронавируса би бил признат за противоконституционен. Сега обаче, смята тя, съветниците трябва да търсят „баланс между общите интереси и индивидуалните свободи“.

Ако комплексът от мерки бъде одобрен от Конституционния съвет в четвъртък, той ще влезе в сила от 9 август. Санитарният пропуск бе въведен на 21 юли, за присъствие на срещи, ако на тях има повече от 50 души. От началото на следващата седмица ефектът му трябва да бъде разширен до помещенията на кафенета, ресторанти, панаири, както и до самолети, влакове, автобуси. Този документ може да се изисква и в големите търговски центрове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа