Коронавирус: Статистическата картина в Европа и по света

9819
Коронавирус: Статистическата картина в Европа и по света
Снимка: МВР

145 369 болни от коронавируса в цял свят – това сочи статистиката на американския университет "Джонс Хопкинс", като данните от различни други блогове на живо показват известна разлика, с около 400-500 души по-малко. Смъртните случаи вече са над 5400, за оздравелите има доста голям диапазон в данните – от почти 69 000 до почти 72 000.

Европа

САЩ и Китай в дипломатически скандал за това кой е виновен за коронавируса

Китайският посланик в САЩ Цуй Тянкай бе извикан в Държавния департамент заради изявлението на говорителя на китайското Външно министерс...

Полша обяви, че ще затвори границите си за чуждестранни граждани в опит да ограничи случаите на заразени с коронавирус, които към момента достигат 68, предаде БНР. Подобна мярка вече беше въведена и от Словакия, и от Чехия.

Наложена ще бъде и 14-дневна карантина на тези, които се завръщат от чужбина, допълни полският премиер Матеуш Моравецки, уточнява БГНЕС. По думите му, границите ще бъдат затворени за 10 дни като не е изключено и удължаване на срока. И карантинните мерки, и граничните ограничения в Полша влязоха в сила в полунощ, уточни полският вътрешен министър Мариус Камински.

В Полша официално потвърдените случаи в момента са 68, от които 2 са смъртни.

За две седмици Украйна затваря границите за чужди граждани, както и ограничава полетите, предаде Reuters. Ограниченията ще влязат в сила до 48 часа. Те бяха обявени малко преди в страната да бъде регистриран първият смъртен случай, причинен от коронавируса. Там официално случаите са 3.

Продължава да се увеличава рязко броят на новите случаи на заразени с коронавирус в Европа. Броят на жертвите на болестта в Италия достигна 250 души за едно денонощие. С тях общият брой на починалите на Апенините достигна 1 266, а броят на заразените се увеличи с 2 500 и наближава 18 000.

31 станаха болните от коронавирус в България

Още един случай на коронавирус е потвърден днес у нас, съобщиха от Министерство на здравеопазването. С това общият брой достигна 31. С...

Драстично увеличение на случаите има в Германия, където бяха регистрирани нови 671 случая на заразени, с които общият им брой надхвърля 3 600. Смъртните случаи са 8, като публичните данни за всички починали не са известни, но досега се знае, че те са на възраст от около 75 години до почти 90 години. За оздравели се считат 46 души.

В Испания нещата също ескалират - 5232 болни, със 133 смъртни случая и между 190 и 270 оздравели. В страната вече действа 15-дневно извънредно положение. Каталуния беше поставена под карантина заради коронавируса, предаде ТАСС. За целта живеещите в нея близо 7,5 млн. жители бяха призовани да не пътуват извън нея от председателя на регионалното правителство на Каталуния Ким Тора. В испанската автономна област бяха регистрирани над 500 случая на новия коронавирус.

Дания обяви, че ще затвори временно границите си за чужденци, а властите във Франция спряха достъпа до забележителности като Лувъра, Айфеловата кула и двореца Версай. Във Франция случаите са над 3600, 79 са смъртните, а 12 се считат за оздравели.

На Балканите, в Гърция вече заразените са 190, със 73 отчетени нови случая само за ден и 1 смъртен - на мъж над 65 години, с хронични заболявания, част от религиозно посещение в Израел и Египет. В Румъния болните по официална статистика са 95, има 7 потвърдено оздравели. В Черна гора пък забраниха акостирането на кораби по пристанищата в Адратическо море и затвориха няколко гранични пункта със съседните страни, а в Сърбия вече случаите са 35. В Турция бяха потвърдени 5 случая като всички заразени са от едно и също семейство, след като член на семейството се върнал от Италия.

От 1 часа през нощта в неделя Кипър ще ограничи влизането в страната на всички чужди граждани, независимо от националността им, а от 1 часа българско време и в Белгия влезе в сила извънредно положение заради коронавируса. Болните в Кипър са 14 по официална статистика, в Белгия - над 550, с 3 смъртни случая. В Кипър преминаването през контролно-пропускателните пунктове между свободните и окупираните северни зони ще бъде разрешено само за кипърски граждани, кипърски гърци и кипърски турци, както и легални жители на свободните зони от европейски и трети страни, е друга обявена тази вечер мярка. Затворени са всички училища, ще има пакет от мерки за икономическо подпомагане.

Швейцария подпомага предприятия заради коронавируса

Швейцария предоставя милиарди помощи за тежко засегнати предприятия, които ще пострадат заради мерките около разпространение на коронав...

Reuters съобщава, че чуждестранните пътници, идващи от различни от скандинавски страни и слизащи от самолет на летището в норвежката столица Осло, няма да бъдат допускани в страната. Входовете остават затворени по нареждане на здравните власти в Норвегия. Норвежците, които пристигат на летището, разположено извън Осло, ще бъдат поставяне незабавно под двуседмична карантина, допълни агенцията.

По света

В САЩ вече има извънредно положение, като там остава много неясна картината с болните, тъй като различни източници показват много различни данни, но е ясно, че със сигурност има над 2100 потвърдено болни, смъртните случаи са 47. Американският президент Доналд Тръмп призова всеки щат да създаде спешен оперативен център, а болниците да задействат извънредни планове за готовност.

Нови 107 случая на заразени с коронавирус бяха регистрирани в Южна Корея, сочи справка на официалния правителствен сайт по отношение на болестта. С тях общият брой на болните достигна 8086 души. Общо 72 души са починали от коронавируса в страната, а оздравели са 714, от които 204 са и изписани от болница.

В Иран болните са 11 364, при 514 офицални смъртни случаи, а за оздравели се считат между 2950 и 3600 души, но достоверността на тези данни е много съмнителна!

Москва планира изграждане на медицински център за коронавирус по китайски модел

Москва планира да изгради медицински център, вдъхновена от бързо изградена китайска инсталация, за да се предотврати разпространението ...

В Китай бяха потвърдени нови 11 случаи на заразени с коронавирус. С тях общият брой на заразените достига 80 824 души. 3 189 са починалите в страната, считано от началто на епидемията до края на петъчния ден. Последните 13 смъртни случая са от провинция Хубей, считана за огнище на зараза, информират.

Междувременно Хонконг обяви, че ще поставя под 14-дневна карантина пътниците, които пристигат от Шенгенското пространство. Мярката ще се прилага от вторник, 17 март. Хонконгското правителство призова местните жители да не пътуват до Европа, освен ако не е наложително.

В Африка, Мавритания потвърди за първи случай на заразен с коронавирус в страната, предаде БНР. Появиха се и информации за първи заразени с КОВИД-19 и в Кения, и в Судан, с които общият брой на страните на Африканския континент, регистрирали заразата достигна 19.

По думите на здравният министър на Мавритания става дума за "наскоро завърнал се чужденец, чиято проба е била положителна". Мъжът, който се е прибрал от Европа в понеделник, е изолиран, след като негов приятел от там също е бил диагностициран с това заболяване, допълни агенцията.

От здравното министерство съобщиха още, че правителството обмисля ограничаване на чартърните полети от Франция към Мавритания.

Облекчават водния режим в Перник

Водният режим в Перник ще бъде облекчен от 17 март, съобщи управителят на местното ВиК Борислав Иванов. Според новия график водата ще ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа