Коронавирус: Увеличават се болните в Италия, първи случай в Нидерландия

6771
Коронавирус: Увеличават се болните в Италия, първи случай в Нидерландия
Снимка: Getty Images/Guliver

Епидемията от китайския коронавирус все още изглежда далеч от овладяване, най-вече и медийно, след като официално беше регистриран и първи случай на болестта в Нидерландия. Потвърждение за случая направи Нидерландският национален институт за здраве и околна среда. Според организацията става дума за мъж от град Тилбург, който наскоро е посетил италианския район Ломбардия.

В Литва също има пръв случай - Пациентът е жена, която се е завърнала от посещение в северния град на Италия Верона. Съобщава се, че жената за сега показва само леки симптоми на вируса и е изолирана в болница.

В Италия, потвърдено болните от новата зараза са вече 655 души. 45 са напълно излекувани, показват данните на университета „Джонс Хопкинс” за разпространение на болестта. Смъртните случаи обаче вече са 17, има още 19 сериозни случая.

В Беларус също има първи случай - заразеният е поставен под карантина и е пристигнал в страната от Баку. Той е иранец.

В Германия случаите са вече 48, но и оздравелите леко се увеличиха – 16 души. Там има двама души в критично състояние, но още няма смъртен случай.

ПОЛЕЗНО за коронавируса II

Няма причина да се паникьосвате от възможна пандемия COVID-19. Паниката не помага!(ПОДРОБНОСТИ) По-добре е да използвате времето си и д...

Във Франция има 38 случая, починалите са двама - няма промяна в този аспект през последната нощ, а 11 се считат за излекувани.

В Испания има между 15 и 25 заболели, без да има смъртен случай, а само 1 се счита за сериозен. Има и данни за двама оздравели.

Интересното е, че в Русия статистиката продължава да показва 2 случая, като и за двамата заболели се твърди, че са излекувани. Но в Швеция има 7 случая, в Норвегия има нови 3, с което те стават 4, предаде БНТ. А в Гърция има забрана за провеждане на карнавали - специално в Патра, съобщи Нова телевизия. Неспазването на забраната може да бъде наказано с до 2 години затвор. Затварят се и училища, за да има дезинфекция, вероятно метрото в Атина ще бъде затворено също за дезинфекция.

Официално, според СЗО броят на заразените с коронавирус извън Китай достигна 3,664 души в 46 страни, 57 души са починали. Данните обаче са от снощи, а според най-нова информация, но още непотвърдена от СЗО, заразените извън Китай са 4544, смъртните случаи са 70, 106 случая се считат или за сериозни, или за критични.

В Азия, пикът на болестта вече е в Южна Корея. Там над 2000 души са заразени – общо 2022. 24 души се считат за напълно излекувани, смъртните случаи са 13, има 13 сериозни случая, а 5 са критични. Повече от 90 процента от новите случаи са в Тегу - градът в епицентъра на огнището в Южна Корея - и съседната провинция, предаде БГНЕС. А попзвездите BTS отмениха четири свои концерта, които трябваше да се проведат в Сеул през април.

Коронавирусът уплаши Борисов - но малко повече за НОИ

Премиерът, макар че може да е сравнително облекчен от това, че коронавирусът временно преразпредели медийния интерес от къщата в Барсел...

Увеличават се и болните в Иран – 245 души. 26 са смъртните случаи там, 49 се считат за оздравели.

Болни има вече и в Африка, и в Близкия изток – 1 случай в Египет, 1 в Алжир, 2 в Ливан, 4 в Оман. 1 разболял се има и в Бразилия. Има болен и в Нова Зеландия.

В континентален Китай болните са 78 824, като в огнището – провинция Хубей, броят им е най-голям – 65 914, но за последното денонощие има ново намаление на новите случаи. Само там починалите са 2682, сериозните случаи са 7633, но пък оздравелите са далеч повече – 26 403, показва информацията на „Джонс Хопкинс”.

Със сигурност общият брой на разболелите се е над 83 300 души. Над 36 000 се считат за напълно оздравели, а общият брой смъртни случаи е над 2800.

Икономическият ефект

За шести пореден ден фондовите пазари в цял свят търпят загуби заради коронавируса. Поредицата от спадове изтласка индексите в Европа и САЩ надолу с повече от 10% от последните им върхове. В световен мащаб спадът на цената на акциите през последните шест дни е довела до загуби за над 3.6 трилиона долара.

Пускат българите, блокирани в хотел в Тенерифе, заради коронавируса

Тримата българи, блокирани от дни в изолирания от света хотел на остров Тенерифе, са получили разрешение да си тръгнат. Това съобщи пре...

В САЩ трите основни индекса (Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq) паднаха с над 2,5% при откриването на сесията. Dow Jones завърши с 4,42% спад, S&P 500 - също с толкова, а Nasdaq - с 4,61%.

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън предположи, че епидемията може да тласне САЩ към рецесия, докато Goldman Sachs предупреди клиентите си, че не очаква компаниите да имат ръст на печалбата през тази година.

Какво е положението в България - научете в този материал!

Actualno.com следи за вас разпространението на коронавируса и мерките за сигурност у нас в Live блог.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа