Коронавирус: Забраните за пътуване в цял свят стават все по-сериозни, болните се увеличават

9049
Коронавирус: Забраните за пътуване в цял свят стават все по-сериозни, болните се увеличават
Снимка: Getty Images/Guliver

Случаите на болни от коронавирус в глобален мащаб за едно денонощие се увеличиха двойно спрямо предишното денонощие т.е. за последните 24 часа разболелите се в цял свят са над 7000 души. Общо болните са повече от 126 100 души, за оздравели се считат над 68 000 души, а смъртните случаи са 4630 съгласно данните на университета "Джонс Хопкинс".

Най-голям "принос" към новата картина изглежда има Италия – с около 2400 нови болни, като на Апенините разболелите се са 12 462. За оздравели там се считат 1045 души, смъртните случаи са 827. А средната възраст на починалите от болестта е 81 години! Болни обаче има от всички възрастови групи, като последната голяма новина е положителен тест на защитника на италианския футболен шампион Ювентус Даниеле Ругани. Италия обяви и нови мерки – затваря всички магазини и заведения, без супермаркетите.

Влизат в сила противоепидемичните мерки в страната

Във връзка с проведения днес Съвет по сигурността и новите препоръки, отправени от Националния оперативен щаб, министърът на здравеопаз...

Подробна статистика, основана на данни от "Джонс Хопкинс", СЗО, Китайския национален център за контрол и превенция на зараза (КЦКПЗ), дава следната картина – 80% от заразените карат болестта сякаш са болни от грип. 13,8% обаче трябва да бъдат хоспитализирани, а 4,7% от случаите стават критични, като специално това е статистиката на КЦКПЗ, т.е. имат нужда от интензивна болнична помощ. В момента около 55% от разболелите се са оздравели. Отново според данните на КЦКПЗ, 1 на всеки 6 души на възраст 80 и повече години, които са били контактни, се заразяват. При възрастова граница 70-79 години, вече става въпрос за 1 на 12 души, при 60 – 69 години е вече 1 на 27, при 50 – 59 е 1 на 76, при 40 – 49 години става 1 на 250, при възраст 10 – 39 години се разболява 1 на 500 души, а най-малките почти не са засегнати.

Европа

Извън Италия, вече най-сериозно е положението във Франция и в Испания. Според "Джонс Хопкинс", потвърдените случаи във Франция са 2284, като за оздравели все още се считат само 12 души, а смъртните случаи са 48. В Испания случаите са 2277, като за оздравели се считат 183 души, а смъртните случаи са вече 55. В страната има и скандал – че на 8 март двама депутати от крайнодясната партия Vox, които вече са били болни, включително генералният секретар на партията Хавиер Ортега, са отишли на организиран митинг в Мадрид и са се ръкували масово с хората. Партията вече се извини официално, че изобщо е организирала събитието. Припомняме, че Испания вече забрани всички директни полети до Италия.

В Германия болните са 1966, за оздравели се считат 25 души, а починали са трима. Във Великобритания случаите на болни са почти 460, починалите са вече 8, за оздравели се считат 19.

Балканите и Източна Европа

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 11 март

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува се...

Правителството на Словакия обяви извънредно положение на територията на цялата страна, което влиза в сила в 7:00 часа българско време на 12 март, заяви премиерът Петер Пелегрини. До 11 март в Словакия са регистрирани 10 случая на заболяване с COVID-19.

В Гърция болните са вече 99, има и първи смъртен случай. Починалият е 66-годишен мъж, който е страдал и от други здравословни проблеми - бил е на поклонническо пътуване в Израел и Египет. Там затворени са всички учебни заведения за 2 седмици. На този етап страната ни не е пострадала толкова, колкото останалите държави. Но, не трябва да си правим илюзии, най-трудното предстои. Това каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в обръщението си към нацията по повод разпространението на коронавируса. Той обърна специално внимание на поведението на църквата, която отказа да отмени събиранията си в храмовете. "Това, което е валидно за останалите е валидно и за църквата", заяви Мицотакис.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен обяви в сряда, че пандемията от коронавирус я е принудила да отложи посещението си в Гърция, чиято цел беше справяне с миграцията. Фон дер Лейен трябваше да се срещне в Атина с Мицотакис, за да обсъди нарастващия проблем с мигрантите и бежанците, тръгнали от Турция към границата с Гърция. В допълнение към разговорите с Мицотакис, тя трябваше да посети бежанския лагер в Атина и да види деца без придружители, бягащи от гражданската война в Сирия.

В Сърбия официално потвърдените случаи бързо се увеличиха – вече са 18 т.е. за вчера, 11 март, има установени нови 6 случая само привечер. Сръбските власти забраниха масови събирания в затворени пространства, включително митинги преди парламентарните избори, насрочени за 26 април. Всеки, идващ от Италия, Китай, Иран, Южна Корея и Швейцария, където официално болните са около 650, минава през медицински контрол. Президентът Александър Вучич призова онези, които са посетили заразени региони или имат контакт с хора оттам, да се обърнат към лекар.

В Хърватия случаите са вече 19, в Албания станаха 15, като там има 1 смъртен случай. В Чехия са 94, в Полша са 31, в Унгария са 13, а в Кипър са 6, гласят данните на "Джонс Хопкинс". В Румъния случаите вече са 47 - вижте какви забрани въведе България именно по отношение на северните ни съседи!

От външно министерство ни съветват да не пътуваме до Израел

Министерството на външните работи съветва българите да се въздържат от пътуване до и от Израел. Причината е, че от 9 март с решение на...

По света

САЩ забрани официално пътуванията от Европа за 30 дни, но Великобритания не влиза в това число. Мярката влиза в сила от полунощ в петък. Държавният департамент пък препоръча на американците да преразгледат плановете си за пътуване в чужбина.

Американският президент Доналд Тръмп също така заяви, че ще инструктира Министерството на финансите да отложи плащането на данъци "за определени лица и предприятия, които са отрицателно засегнати" от епидемията, което според него ще внесе повече от 200 милиарда долара ликвидност в американската икономика. Тръмп призова Конгреса "да предостави на американците незабавно данъчно облекчение на заплатите", за да помогне за противодействие на въздействието на епидемията.

Президентът на САЩ разкритикува европейските правителства, че не са предприели бързи действия за ограничаване на пътуванията от Китай, и обяви, че от петък в полунощ всички пътувания от Европа - с изключение на Великобритания - ще бъдат спрени за един месец. Тръмп отмени и пътуването си до щатите Колорадо и Невада заради коронавируса.

Ню Йорк реши да отложи ежегодния парад за деня на Свети Патрик, заяви кметът на града Бил де Блазио.

Обявиха нови предпазни мерки, свързани със спорта в България

Началникът на Кризисния щаб ген. майор д-р Венцислав Мутафчийски обяви нови мерки за провеждането на спортните мероприятия у нас след с...

В САЩ болните са над 1300 според „Джонс Хопкинс”, при 38 починали и 8 считани за оздравели.

За Китай има много интересен факт – „Джонс Хопкинс” коригира числото на болните там в посока надолу, като намали болните с 23 души – вече са 80 932, а вчера по това време бяха 80 955. Според китайското здравно министерство обаче болните са се увеличили само с 15 души – вече са 80 793. За оздравели се считат почти 63 000 души, смъртните са 3172.

В Иран болните според „Джонс Хопкинс” са точно 9000. Смъртните случаи са 354, за оздравели се считат 2959, но тези данни изглеждат много съмнителни.

В Южна Корея има увеличение на болните с малко над 100 души и те са вече 7869, по официални данни от местното здравно министерство. Оздравелите са 333, смъртните случаи са 66.

В Русия болните са 28, трима се считат за оздравели. Нови 8 случая са регистрирани в Москва и Московска област, като всички те са били в Италия в последните две-три седмици.

Д-р Ангел Кунчев: Свикнете да живеете с този коронавирус, трябва да пазим първо възрастните

"Свикнете да живеете с този коронавирус. Един-два месеца той ще е навсякъде около нас." Това призова днес, 11 март, в Плевен главният д...

Още: "СЗО: Коронавирус вече е пандемия"

"Том Ханкс и съпругата му са болни от коронавирус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа