Кошмарът на едно семейство: Дават 300 000 евро за нов апартамент и строителната фирма фалира

8988
Кошмарът на едно семейство: Дават 300 000 евро за нов апартамент и строителната фирма фалира
Снимка: iStock

"Нашият кошмар изведнъж се превърна в действителност: строителната фирма фалира." Моника Даниел и съпругът ѝ получават новината по мейл. До този момент вече са инвестирали над 300 000 евро за жилище в един нов комплекс. Вложили всичките си пари там, дори продали предишното си собствено жилище.

Но когато строителната фирма фалира, вече няма кой да ти върне парите. Семейство Даниел се оказали собственици на… строителна площадка. В Германия има доста хора като тях. Колко точно – не е известно. Знае се обаче, че неизпълнените строителни договори през септември са били близо една пета от всички договори. Което показва, че жилищното строителство в Германия се намира в криза.

Никой не желае да довършва започнати строежи

Още: Жилищната криза в Германия не стихва: Значителен спад в строителството през 2024 г.

Моника Даниел и съпругът ѝ обсъждат какво да правят заедно с още около 60 потърпевши. „Той просто ни каза, че никой не проявява интерес към довършване на строежа. Единствените, които желаят това, сме ние, купувачите“, с вълнение разказва Моника. Шумно поема въздух, а думите трудно излизат от стиснатите ѝ устни: „Не е лесно да го преглътнеш. Когато изведнъж ти хвърлят в лицето горчивата истина“.

Преди да подпише договора, семейство Даниел разговаря с няколко банки, а също така с приятели строителни инженери и с юристи. Съпрузите се осведомяват за възможните рискове, проучват строителната фирма. Всичко изглеждало наред. За Коледа братът на Моника на шега дори им подарява строителна екипировка – каска и жилетка. Шегата се оказва горчива, защото в крайна сметка екипировката им потрябвала за последвалите многобройни посещения на обекта.

Съпрузите били най-тежко травмирани от опасността да останат собственици на строителна площадка и в крайна сметка да фалират, казва Моника в интервю за ДВ. Тя споделя още за безсънни нощи и за срещата с другите купувачи, които също били в шок.

Официалното лице, натоварено с изпълнение на фалита, предложило да основат попечителски фонд под негово председателство. С парите, вложени в този фонд, можели да платят довършителните работи. Всички се съгласили.

Още: Бизнес климатът в България се подобрява в началото на годината

Нова фирма и нови майстори

Но тепърва трябвало да намерят нова фирма и нови майстори. Трудна работа, защото никой не обича да достроява недовършени обекти, разказва Моника. В крайна сметка едно архитектурно бюро поело довършването на обекта. Но строежът непрекъснато се оскъпявал. Цените на материалите растели, налагало се набавяне на нови документи.

„Известно време живяхме като студенти“, през смях казва тя. 57-годишната Моника и съпругът ѝ са принудени да се нанесат в един сутерен от 60 квадратни метра, точно срещу строителния обект. Живеят на кашони, върху които намятат разни тъкани, за да изглежда по-уютно.

Моника Даниел е медийна консултантка, съпругът ѝ е вече пенсионер – преди това работел като журналист в един всекидневник. Постепенно парите им започват да привършват и Моника е принудена да посегне на пенсионния си фонд. „Трябваше да затегнем коланите“, казва тя. В същото време не пропуска да подчертае, че има хора, които са доста по-зле от тях. В крайна сметка жилището им излязло със 100 000 евро по-скъпо от предвиденото. Без да броим разноските по складиране на имуществото, наема за сутерена и парите, похарчени по адвокати.

Още: Кризата в европейския строителен сектор продължава, вече засяга и България

Дали би се хванала отново на това хоро? Моника Даниел не може да отговори на този въпрос. Сигурна е обаче, че никога повече не би продала собствено жилище, за да си строи друго. В крайна сметка в един слънчев ден през август 2021 година семейство Даниел се нанася в новото си жилище. Първата вечер двамата прекарват на обширната тераса с изглед към планината.

Близки и приятели помагат

Двамата успяват да се справят с трудностите главно благодарение на социалната си среда. Роднините, приятелите, колегите, другите съсобственици, които с времето все повече се сплотявали – всички те, както и местната църковна общност, помогнали на семейство Даниел. „Мъжът ми беше истинска скала в прибоя. Но човек не бива да стоварва всичките си страхове на гърба на партньора, защото и той носи същия товар. Хубаво е да можеш да излееш душата си пред някоя близка приятелка например.“ Моника изрично уточнява, че със своя разказ би искала да окуражи онези многобройни хора в Германия, които са засегнати от строителни фалити.

В крайна сметка техният кошмар все пак завършва като сбъдната мечта. „Мечтаехме си за едно прекрасно жилище – и мечтата ни се сбъдна“, казва Моника Даниел в интервю за ДВ.

Още: Нови притеснения за жилищното строителство в Германия

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа