Кристалина Георгиева може да смени бюджета с енергетиката в новата ЕК

12849
Кристалина Георгиева може да смени бюджета с енергетиката в новата ЕК
Снимка: БГНЕС

Кристалина Георгиева може да получи нов ресор в бъдещата Европейска комисия. Според първоначалното разпределение тя ще отговаря за бюджета и човешките ресурси. Българската вече премина успешно и изслушването пред Европейския парламент. След провала на словенката Аленка Братушек, която трябваше да поеме енергетиката, обаче енергийният ресор остава свободен. Възможно е той да бъде даден именно на Георгиева, като тя ще запази зам.-председателското си място, посочва изданието European Voice.

Военната акдемия "Г.С.Раковски" награди Кристалина Георгиева

Академичният съвет на Военна академия "Г.С.Раковски" присъди почетно звание "Доктор хонорис кауза" на Кристалина Георгиева - европейс...

За овакантения ресор се спрягат различни имена. Едно от тях е на новия кандидат от Словения - Виолета Булц. Анализаторите обаче не вярват, че Жан-Клод Юнкер ще повери енергетиката именно на нея.

Един от вариантите е Булц да вземе транспортния ресор, а словакът Марош Шефчович, който трябваше да го оглави, да се занимава с енергетиката. Друга опция е Булц да поеме образованието.

Обсъжда се и вариантът Гюнтер Йотингер да се върне към своя стар ресор, енергетиката, а настоящият му - дигиталният - да бъде даден на друг. Ако обаче Йотингер бъде направен и зам.-председател на Комисията, това може да разгневи определени кръгове, които са против засилване на германските позиции в институцията.

Евентуалните нови изслушвания се очаква да се проведат идния понеделник в Страсбург, за да може новият състав на комисията да бъде одобрен от Европейския парламент на 22-ри октомври, и да започне работа на 1-ви ноември.

Кристалина Георгиева бе единодушно одобрена за еврокомисар с ресор "Бюджет и човешки ресурси"

След днешното си изслушване, Кристалина Георгиева е била единодушно одобрена за евродепутатите за комисар по бюджета и човешките ресур...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа