Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Курц: Пандемията посочи какво в ЕС трябва да се промени

26 април 2021, 17:44 часа • 1475 прочитания

Бавната ваксинационна кампания в Европа показа, че много неща трябва да се променят в ЕС, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц.

В интервю за швейцарския всекидневник „Нойе Цюрхер цайтунг" Курц заяви, че ЕС наскоро е загубил много по отношение на конкурентоспособността.

„Предишните ни пазари все повече се превръщат в наши конкуренти. ЕС функционира в някои области твърде бюрократично”, обясни той.

За да остане ЕС конкурентоспособен, смята Курц, са необходими по-бързи процеси и по-малко бюрокрация.

Той каза, че неговият основен приоритет е Австрия да остане конкурентоспособна като икономически привлекателна държава, гражданите да имат работа и данъчната тежест да бъде постепенно намалена.

Прилагането на трансформация на околната среда без унищожаване на работни места, каза той, е ключово предизвикателство.

Що се отнася до миграцията, Курц каза, че неговият възглед е, че успехът на интеграцията зависи от броя на хората, които трябва да се интегрират, и че това мнение вече не е, както беше през 2015 г., предимно дясно, а позиция на мнозинството в ЕС.

"По това време много политици пропагандираха политиката на добре дошли и отворени граници, а днес ЕС инвестира в защита на границите и води по-решителна борба срещу трафикантите на хора", каза Курц.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес