Къде потънаха милиардите от бившата ГДР? Ето къде са изчезналите богатства на източногерманската комунистическа партия

6263
Къде потънаха милиардите от бившата ГДР? Ето къде са изчезналите богатства на източногерманската комунистическа партия
Снимка: Gettyimages

Бронирани сейфове, натъпкани с долари, кюлчета сребро и монети, необясними смъртни случаи и цяла мрежа от фирми под прикритие: за всички тези факти от края на ГДР се разказва в документален сериал на обществената телевизия MDR, озаглавен "На лов за милиарди". Става дума за изчезналите богатства на източногерманската комунистическа партия ГЕСП - или, както пишат критиците, за най-заплетената криминално-икономическа история след края на Втората световна война.

Все още липсват милиони

Четирите епизода по 30 минути разказват за фирми-пощенски кутии, за тайни сметки с мръсни пари в чужбина и предполагаеми убийства – също като шумните разкрития през последните години от типа на „Панама пейпърс“. И до днес от „червените пари“ на ГДР все още липсват стотици милиони.

Още: Как музиката на "Бийтълс" се превърна в класов враг? Истории от миналото

Пред портала на обществената медия AРД журналистът Петер Вензиерски казва: „Бях потресен колко изтънчена и същевременно колко проста е била системата. Става дума за опита задкулисно да се укрият пари, които след 1990 година Обединена Германия щеше да вложи във възстановяването на бившата ГДР.“

Вензиерски, който е един от интервюираните във филма, е написал дълга статия по темата в списание „Шпигел“. „Между падането на Берлинската стена, първите свободни избори и валутния съюз през 1989-1990 година преданите партийни другари много лесно се добираха до богатство: пачките от „собствеността на работническата класа“ се тъпчеха в дипломатически куфарчета, в платнени торбички, в краен случай в найлонови пликове и просто се носеха вкъщи“, пише в началото авторът.

Той разказва за един партиен другар, който в две найлонови пликчета от веригата „Алди“ изнесъл 300 000 германски марки от изоставената сграда на ЦК в Източен Берлин и за всеки случай ги увил в партийния орган на комунистическата партия „Нойес Дойчланд“.

Вълнуващо като в шпионски филм

Още: Потрес в ГДР - какво е представлявала "Крепостта на трипера" и как са тормозели жените там

Вензиерски твърди, че в онези години от партийното имущество на ГЕСП са били откраднати поне 6,2 милиарда марки, като парите изтекли към наследничката на ГЕСП, Партията на демократичния социализъм (ПДС) и към други приятелски групировки. Той припомня, че за 40-те години управление в ГДР ГЕСП е натрупала гигантско имущество, включително 1700 имота и фирми, които след валутния съюз са стрували 10 милиарда германски марки.

Грегор Гизи, тогава лидер на ПДС, разказва следното: „Ковчежникът Поол дойде да ме пита: „Има хора в много сериозно финансово затруднение. Когато става дума за стари почтени другари и другарки, може ли да им отпуснем заем?“ За мен това изобщо не беше проблем“.

Вензиерски пише още следното: „Цялата история около изчезналите партийни богатства е вълнуваща като шпионски филм. В нея участват подставени лица и посредници, сенчести и комични фигури, един тайнствен „Трезор 28“, както и ексцентрични представители на западногерманската левица“.

Пари, вложени Лихтенщайн, Швейцария, на Каймановите острови

Още: Как преподаваха история в училищата на ГДР и ФРГ

Журналистът обяснява, че става дума за московски фирми-пощенски кутии, за мръсни пари, вложени в Лихтенщайн, Швейцария или на Каймановите острови. Както и за гедерейски фирми под прикритие на Запад и за един ковчежник, който знаел повече от всички останали – и който един ден съвсем случайно бил прегазен на пешеходна пътека пред своя хотел в Лугано. След неговата смърт списание „Шпигел“ успяло да се добере до документи, съдържащи редица имена на хора, забогатели от онези пари. В документите има ясни указания с каква поверителност трябва да се третират тези пари.

По-нататък в статията на Петер Вензиерски четем: „През 1989 година народът още демонстрираше по улиците, а другарите вече създаваха тайни групировки и протягаха ръце към благините. (…) Но общественото внимание бързо се насочи към друго: към опасността да бъдат унищожени досиетата на Щази. Това развърза ръцете на кадрите“.

Към това в рецензията на обществената медия AРД за документалната поредица „На лов за милиарди“ четем още: „В чували изнасяха парите от централата на ГЕСП. Тъкмо тези сцени убедиха режисьорката на филма Ина-Катрин Хютиг, че тази история трябва да бъде разказана за младата телевизионна публика. Преследването на комунистическите милиони постепенно се оказа „основата за финансовите криминалета“ в германската хроника на престъпленията“.

 

Още: Трабанти, магнетофони, самовари. Как в Дрезден разпродадоха "Света на ГДР"

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бягство от затвора във Франция: Вижте кадри от стрелбата по надзирателите (ВИДЕО)

"Помощник по корабостроенето": Загуби ли Патрушев влиянието си в Кремъл?

Airbnb и подобни на Uber няма да плащат ДДС в Естония

Косатки потопиха ветроходна яхта в Гибралтарския проток

Разпределяне на тежестта между държавите: ЕС прие новия пакт за миграцията

Пожар в Русия: Пламна най-големият руски химически завод (ВИДЕО)

Зеленски ще бъде приет от испанския крал на 17 май

Защо Полша не може да даде на Украйна Patriot: Дуда обясни

24 години в затвора за убийства и грабежи: Сега "вагнеровец" учи на патриотизъм и благотворителност

След дерайлирал и запалил се влак: Пожар в руско военно поделение, пак във Волгоград (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа