„Ла Вангуардия”:Митове и истини за меда

2182
„Ла Вангуардия”:Митове и истини за меда
Снимка: Pexels

Само медоносните пчели, или apis, и пчелите без жило, или melipones, произвеждат толкова много мед, че е изгодно да се събира. Медът, който произвеждат пчелите, се използва за техните собствени нужди.

Има много митове около този продукт, който е известен от стотици години. Но има и верни факти, като например твърдението, че медът има лечебни свойства и е ефективен антиоксидант.

Благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства, медът се използва до 20-ти век за борба с инфекциите, като се прилага върху порязвания, рани и язви.

Годен за консумация след три хиляди години

Въз основа на археологически находки може да се твърди, че медът е бил използван още от древните египтяни. Наистина в гробниците на фараоните са открити глинени съдове с мед, който е на повече от три хиляди години. И най-интересното е, че въпреки миналото време той не се е развалил и става за ядене.

Работата е там, че медът никога не се разваля, въпреки че при неправилно съхранение може частично да промени структурата си, да загуби аромата и вкуса си. В този случай той остава без загуба на свойства много по-дълго от посоченото в срока на годност.

За да може медът да запази своите хранителни свойства, цвят, вкус и равномерна текстура, той трябва да се съхранява в херметически затворен съд при стайна температура на място, където няма да бъде изложен на пряка слънчева светлина. Не се препоръчва да съхранявате мед в хладилник.

Причината за това изключително запазване се крие в ензима, произведен от пчелите. Ензимът действа върху погълнатия от тях нектар и го превръща в глюконова киселина и водороден прекис, които предотвратяват развитието на бактерии.

По-питателен от захарта и по-богат на енергия от кофеина

Що се отнася до хранителните вещества, медът съдържа основните: вода, витамини, минерали и ензими, всичко това дава на човека необходимата енергия. Друг важен аспект е наличието на антиоксиданти, които са особено полезни за мозъчната функция.

Поради високото съдържание на въглехидрати и глюкоза, медът се счита за отличен източник на естествена енергия. Основното гориво за енергия са въглехидратите, които също са важни за поддържане на мускулния гликоген.

Медът осигурява количество енергия, сравнимо с кофеина, но трае по-дълго и няма недостатъците на кафето.

Доказано е, че медът е по-здравословна алтернатива на подсладителите, както изкуствени, така и захар. Факт е, че е по-сладък и трябва да го използвате по-малко.

В допълнение, захарта в меда, смес от фруктоза и глюкоза, помага на организма да регулира нивата на кръвната захар.

Медът е единственият естествен подсладител. Някои от съдържащите се в него витамини и минерали обаче могат лесно да бъдат унищожени, като просто го загреете за няколко секунди при температура около 50 °, така че е по-добре да използвате непастьоризиран продукт. Въпреки това, повечето хранителни вериги продават току-що пастьоризиран мед. Обработва се при високи температури, за да не кристализира.

Подобрява имунната система и защитава зъбите

Не става въпрос само за сладостта. Медът е полезен и с лечебните си свойства, а не само със способността си да се противопоставя на инфекциите. Една лъжица мед на ден може да подобри имунната система, тъй като медът насърчава производството на имунни клетки, подобрява тяхната ефективност и дълголетие. Освен това облекчава симптомите на сенна хрема и други алергии.

Медът е ефективно средство за лечение на болки в гърлото. Това е доказано през 2007 г. чрез експеримент в Медицинския факултет на Университета в Пенсилвания. Доказано е, че малко количество пчелен мед преди лягане облекчава нощната кашлица и подобрява съня на децата по-ефективно от лекарствата, базирани на декстрометорфан, антитусивно средство, използвано в много лекарства.

Освен това учените са установили, че медът предпазва зъбите. С нелетално количество водороден прекис, той облекчава зъбобол и се бори с възпалението на венците и инфекциите.

Освен всичко друго, медът е чудесна съставка в козметиката за грижа за кожата, от почистващи препарати до овлажнители. Освен това такава козметика може да се направи у дома. За сияйна кожа трябва да прилагате маска от мед за не повече от десет минути.

Незначителни промени в цвета, вискозитета или текстурата

Има погрешно схващане, че кристализираният мед вече се е развалил. Всъщност това е естествен процес, който предпазва меда от разваляне. Този процес обикновено започва, когато медът се съхранява дълго време. Кристализацията е показател за качеството на меда.

Основната причина за кристализацията е, че медът е 20% вода и когато е наситен, глюкозата се отделя от него и образува кристали. Колкото повече е водата в меда, толкова по-голяма е вероятността за кристализация. Освен това ниските температури на съхранение също са двигател на този процес.

Ако медът е кристализирал, можете да го ядете спокойно, защото нито вкусът, нито хранителната стойност на продукта са се променили. Ако искате медът да тече отново, поставете го на водна баня и разбърквайте от време на време, докато стане течен.

Ако медът е потъмнял или по повърхността му се е образувал по-лек пенест слой, също не трябва да го изхвърляте. Работата е там, че малките въздушни мехурчета, съдържащи се в меда, се издигат на повърхността.

Това качество на меда, както и неговият цвят, вкус, аромат и дори консистенция, зависят от много фактори. Мястото на произход, източникът на мед, климатът, влажността, почвата, валежите, цветята и храненето на пчелите играят важна роля.

Температурата и продължителността на съхранение правят меда по-тъмен и променят вкуса му.

Много продуктивни насекоми

Сладко от борови връхчета - целебен елексир

В пика на коронавируса и белодробните заболявания е хубаво освен всички антибиотици, да разполагате и със силни природни средства срещу...

По консистенцията на меда не може да се преценява качеството му. В допълнение към вече споменатите причини, има още една, която влияе върху степента на вискозитет на меда: времето на събиране.

В последния етап на производство пчелите енергично махат с крила, за да ускорят изпарението на водата и да направят меда по-концентриран. След това медът се покрива с восък. Ако този процес не приключи, медът ще бъде много по-течен, но това не винаги е признак за лошо качество.

Има идея, че за мед трябва да се използват само дървени лъжици, защото металните лъжици го окисляват и развалят. Това е само мит, основан на киселинността на меда. Разбира се, с течение на времето той може да се окисли, но след тези няколко десетки секунди, докато загребвате меда, нищо няма да се случи. Съвсем друг въпрос е да оставите лъжица в буркан с мед за дълго време; това не се препоръчва. Ако няма друг изход, по-добре е да използвате дървена.

Някои хора смятат, че медът не е необходим за оцеляването на пчелите, но това е мит. Всъщност един кошер се нуждае от около 13 килограма мед, за да оцелее през зимата, тъй като това е основният източник на енергия за пчелите.

За да направите 450 грама мед, трябва да съберете нектар от почти два милиона цветя. Една пчела произвежда около 1/12 от чаена лъжичка през целия си живот, който трае около шест седмици по време на медосбора. Една колония пчели произвежда 2,7-4,5 килограма мед годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепата си за отбраната на Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа