Лагард се опасява от прегряване в бързо развиващите се икономики

4519
Лагард се опасява от прегряване в бързо развиващите се икономики
Възможно е валутните политика на някои развити страни да захранят летливи капиталови потоци към бързо развиващите се икономики

Кристин Лагард предупреди срещу риска от прегряване, надвиснал над бързо развиващите се икономики заради действията на централните банки на САЩ и в Европа.

Така директорката на Международния валутен фонд откликна на опасенията на някои бързо развиващи се икономики като Бразилия, че тези действия на централните банки на богатите държави предизвикват големи потоци капитали, които упражняват натиск към покачване на националната им валута, пише БГНЕС.

Лагард: Дълговете са на нивата от войните

Държавните дългове на развиващите се страни са на нива, които достигат по време на война. Това е най-голямата заплаха за световната и...

"Възможно е валутните политика на някои развити страни, където централните банки поддържат ниски лихви, да захранят летливи капиталови потоци към бързо развиващите се икономики", заяви Лагард при закриване на годишното събрание на МВФ и на Световната банка в Токио.

Според нея тази тенденция отчетливо се е задълбочила заради високите лихвени нива в главните бързо развиващите се икономики - източник на високи доходи за инвеститорите.

"Съчетаването на посочените фактори може да ограничи способността на тези икономики да погълнат потенциалните големи финансови потоци и това да доведе до прегряване, до образуването на финансови балони и до финансово неравновесие", посочи тя.

За да се борят срещу забавянето на икономиките, няколко централни банки – Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка и Японската банка – смекчиха валутната си политика, като масирано инжектираха ликвидности във финансовата система и като понижиха основните лихви до нива близки до нулата.

Спасяването на еврото е струвало 1,1 трилиона евро

Спасяването на еврото е струвало до момента 1,1 трилиона евро, сочи доклад на Международния валутен фонд, представен днес. Европейци, ...

Според някои бързо развиващи се пазари тези действия дестабилизират техните икономики като захранват спекулативни потоци в страните им и покачват изкуствено стойността на тяхната валута, което вреди на износа им.

Макар да посочи рисковете от прегряване, Кристин Лагард, отбеляза, че действията на тези централни банки са законни и необходими, за да се съживи икономическата активност в богатите държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа