МААЕ представи споразумение за защита на окупираната от Русия АЕЦ "Запорожие"

2106
МААЕ представи споразумение за защита на окупираната от Русия АЕЦ "Запорожие"
Снимка: Getty Images

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси представи актуализирано споразумение за защита на окупираната Запорожка атомна електроцентрала.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН на 30 май той показа план с пет принципа, които да помогнат за предотвратяване на ядрена авария в АЕЦ "Запорожие", окупирана от руски войски вече повече от година. Гроси заяви, че е определил тези принципи по време на консултациите с Украйна и Русия и е поискал от двете страни да се придържат към тях.

Украинското разузнаване: Русия готви удар по АЕЦ "Запорожие", ще обвини Киев

Военното разузнаване на Украйна съобщи на 26 май, че руските окупационни сили в АЕЦ "Запорожие" подготвят мащабна провокация "през след...

Съгласно тези принципи не трябва да се извършват нападения от или срещу централата, по-специално насочени към хранилището за отработено ядрено гориво, друга критична инфраструктура или персонала. Припомняме, че руснаците неведнъж ползваха АЕЦ "Запорожие" за плацдарм за нападение срещу украинците и за щит срещу ответен удар - вижте повече тук.

Друго правило е, че АЕЦ-ът не трябва да се използва като склад за тежки оръжия - танкове, ракетни установки, артилерийски системи и боеприпаси, или като база за военен персонал. Руските окупационни сили не криеха, че вкарват тежка техника в централата.

В споразумението се казва още, че захранването на централата извън територията на страната трябва да остане постоянно достъпно и сигурно, а всички структури, системи и компоненти, необходими за безопасната и надеждна работа, трябва да бъдат защитени от нападения или саботажи.

ОЩЕ: Запорожката АЕЦ е без външно захранване - кой е отговорен?

Сериозен риск: Русия планира да отстрани около 3000 работници от Запорожката АЕЦ

От Националната енергийна компания на Украйна "Енергоатом" предупредиха, че руските окупатори планират да евакуират работниците от Запо...

От експертите на МААЕ, разположени в Запорожие, се очаква да следят за спазването на тези принципи и да докладват на Гроси за всякакви нарушения, става ясно от официалното съобщение на агенцията.

Новият план не е толкова амбициозен, колкото първоначалните усилия на Рафаел Гроси за създаване на пълноценна "защитна зона" около централата. Това е идея, която "отдавна е изоставена", казва дипломат, цитиран от "Ройтерс" по-рано през май.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа, разположена в окупирания Енергодар (Запорожка област) е окупирана от руските войски от 4 март 2022 г. На няколко пъти тя беше напълно изключена от украинската електропреносна мрежа поради редовните руски атаки срещу енергийната инфраструктура на страната.

Откакто руските войски окупираха централата, те я използват като военна база, от която извършват нападения срещу контролираната от Украйна територия отвъд река Днепър, по-специално Никопол, припомня Kyiv Independent.

Украйна: Руснаците не позволяват евакуация на персонала на АЕЦ "Запорожие"

Руски войници пречат на служителите на окупираната атомна електроцентрала в Запорожие да се евакуират със семействата си от близкия гра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа