Мадуро отхвърли ултиматума от Евросъюза за предсрочен вот

2451
Мадуро отхвърли ултиматума от Евросъюза за предсрочен вот
Снимка: Gettyimages

Европейските страни трябва да се откажат от ултиматума за насрочване на извънредни избори във Венецуела, заяви президентът на страната Николас Мадуро в интервю за турската телевизия "СиЕнЕн Тюрк", публикувано в неделя. Ден по-рано Германия, Франция и Испания обявиха , че са готови да признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, ако до 8 дни сегашният държавен глава Николас Мадуро не свика избори, припомня Mediapool.bg.

"Европа отново прави грешка спрямо Венецуела. Те игнорират нашата история, независимо от 200-годишната ни свобода. Ние се гордеем с нашата свобода, в нас тече кръвта на нашите освободители. Те са длъжни да се откажат от ултиматума, никой не смее да ни поставя ултиматуми", заяви Мадуро. Според него лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо е "нарушил всички възможно закони и конституцията" като се е провъзгласил за изпълняват длъжността на президент.

Самопровъзгласилият се за президент на Венецуела има план за прекратяване режима на Мадуро

Самопровъзгласилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуаидо каза за италиански вестник, че има план в три точки за осъществяв...

"Аз не съдя, съд ще реши какви стъпки трябва да се предприемат за обезпечаване сигурността на нашата страна и нашата конституция", отбеляза той. Освен това той припомня, че в "най-скоро време в страната ще има парламентарни избори", а поредните президентски са насрочени за 2020 г. Мадуро също така коментира, че американският президент Доналд Тръмп недооценява нито Венецуела, нито Латинска Америка, нито целия останал свят. "Той не е лидерът, който може да се справи с трудности", каза още венецуалският президент.

По-рано в неделя венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса също заяви в ООН, че никой няма право да поставя срокове, нито да ни казва дали трябва да има избори или не. Преди това държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова всички страни да подкрепят венецуелския народ в опита му да се освободи от това, което той нарече "незаконна мафиотска държава“ на Николас Мадуро. Русия от своя страна отново обвини САЩ, че се опитват да извършат преврат в латиноамериканската държава.

Междувременно военният аташе на посолството на Венецуела във Вашингтон полковник Хосе Луис Силва се отрече от правителството на президента Николас Мадуро. Пред Ройтерс той заявил в офиса си, че подкрепя лидера на опозицията Хуан Гуайдо и че във Венецуела трябва да бъдат организирани свободни и честни избори. "Службата на военния аташе не признава президента Николас Мадуро, когото смята за узурпатор и признава Хуан Гуайдо за легитимен временно изпълняващ длъжността президент“, заяви Силва, цитиран от Франс прес. "Тази позиция е в съответствие с конституцията и законите на Венецуела. Призовавах моите братя военни също да подкрепят Гуайдо“, допълва той.

35-годишният Гуайдо се обяви на 23 януари за временно изпълняващ длъжността президент, а действащият държавен глава Николас Мадуро нарече това опит за преврат и обяви скъсване на дипломатическите отношения със САЩ, които подкрепиха опонента му. Междувременно обаче правителството на Венецуела преустанови заповедта, съгласно която персоналът на американското посолство разполага със 72 часа да напусне страната, съобщи Асошиейтед прес. Министерството на външните работи в Каракас каза, че се водят преговори за отварянето на служба за защита на интересите на САЩ във Венецуела и че ще бъде разрешено на служителите на посолството да останат в страната, докато текат преговорите. В съобщението се казва, че ако до 30 дни не бъде постигнато споразумение за създаването на такава служба, тогава служителите на посолството ще трябва да напуснат Венецуела.

Венецуела - арена на военно-икономическа и геополитическа борба

Политическата конфронтация между властите и опозицията във Венецуела също засегна силовите структури на страната. Съдейки по репортажит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа