Майорка се задъхва заради туристическия поток

2537
Майорка се задъхва заради туристическия поток

"Туристи, вървете си у дома!" – този плакат, поставен на стена в центъра на Палма, столицата на испанския ваканционен остров Майорка, свидетелства за нарастващото чувство на безсилие пред надигащата се вълна от туристи.

Най-големият остров от Балеарския архипелаг в Средиземно море, където живеят милион испанци, очаква над 10 милиона гости тази година, според актуална прогноза.

Тълпите са толкова големи, че френската туристка Матилд Буде, която беше на Майорка и съседния остров Менорка миналия месец, не можа да посети популярна пещера, защото полицията я беше затворила. „Не го очаквахме”, съжалява 32-годишната жена.

Испания се радва на прилив на туристи, който донякъде се дължи на отлива от конкурентни слънчеви дестинации в Северна Африка и Турция.

Но туристическият наплив предизвика брожение сред местните хора в най-популярните за гостите селища като Палма, защото цените на имотите и наемите растат, макар че успоредно се създават и работни места.

Чувството за неудобство се отразява и в послания графити, които се появиха през април в историческото сърце на Палма и бяха бързо почистени от общински работници, предаде БГНЕС.

„Туризмът разрушава града ни” беше един от лозунгите, написани със спрей на градските стени заедно с „Туристи, вървете си, добре дошли бежанци!”.

Около 80% от икономиката на Майорка зависи от туризма. Островът е любимо място за плаж и почивка, най-вече за туристи от Великобритания и Германия, които се възползват от пакети „ол инклузив” и пристигат с нискотарифни авиокомпании.

Много чужденци се прехвърлят за постоянно в Майорка, привлечени от мекия климат и скалните пещери по плажната ивица. Чужденци са страна по 40% от сделките с имоти на Майорка, според германската агенция „Енгел и Фьолкерс”.

В модерния квартал Санта Каталина, бивше рибарско селище западно от градския център, където къщите с наситено зелени кепенци са в местния архитектурен стил, 14 агенции за недвижима собственост продават имоти и често обслужват на английски.

Постепенно кварталът се променя и бутици за скъпи дрехи и магазини за мотопеди „Веспа” под наем изместват традиционните магазинчета.

Малко апартаментче може да се продаде за стотици хиляди евро. Стара рибарска хижа, превърната в луксозно жилище на три нива, се предлага за 577 500 евро. „Местните хора не могат да си го позволят”, казва Хасинта Галиндо, председател на асоциацията на жителите на Санта Каталина.

Наемите също вървят нагоре. Апартамент с две спални се дава за 700 евро на месец, но средната заплата на келнер е 1100-1200 евро.

Независимо от оплакванията за растящите цени, Галиндо твърди, че графитите са изолиран случай.

В централния квартал Ла Сеу, където е главната архитектурна забележителност – внушителната катедрала, която се извисява над обточената с палмови дървета крайбрежна улица, жителите желаят пристигането на круизни кораби да е по-равномерно. Лайнерите, които избягват Тунис и Турция заради терористични атаки, могат да „изсипят” хиляди туристи в града само за няколко часа, казва Луис Клар, който ръководи асоциацията на жителите на Ла Сеу.

„Има известен, неголям брой хора, които поставят под съмнение ползите от туризма”, признава Биел Барсело – министър на туризма в регионалното правителство на Балеарските острови. Лявото правителство, което е управлява архипелага от 2015 година, въведе през юли туристически данък, който е до 2 евро за нощувка и се очаква общият годишен приход от него да е 60 милиона евро.

Парите ще се използват за опазване на околната среда и за възстановяване на исторически обекти.

Местната група на зелените смята, че данъкът не е достатъчен. Екоактивистите се опасяват, че туризмът оказва прекалено силен натиск върху природните богатства, особено на водата, и настояват за ограничаване на броя на местата за нощуване на туристи. В Майорка официално има 230 000 хотелски легла.

Но това не включва леглата, отдавани чрез сайтове за къщи под наем.

Майорка стана „внучка на Барселона”, казва природозащитничката Маргалида Рамис. Става дума за втория по големина испански град, който се мъчи да се справи с последиците от туристическия „бум”.

Кметът на Барселона Ада Колау през 2015-та отмени издаването на разрешения за строеж на нови хотели за година напред и въведе солени глоби за незаконно отдаване на апартаменти под наем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа