Макрон не изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна

8397
Макрон не изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна
Снимка: Getty Images

„Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски, но нищо не трябва да се изключва". Това заяви френският президент Еманюел Макрон, като добави, че ще бъде създадена нова коалиция, която да снабдява Украйна с ракети и боеприпаси с по-дълъг обсег, предаде АФП.

Още: Макрон обсъжда помощ за Украйна с лидери на няколко държави

Защо изобщо се стигна до такива думи - заради изказване на словашкия премиер Роберт Фицо, който обяви, че имало дискусии за пращане на сили на НАТО в Украйна, но Словакия нямало да участва при никакви обстоятелства. Фицо буквално е считан за словашкия Владимир Путин: Словашкият премиер заговори като Путин на 24 февруари (ВИДЕО)

"Ще направим каквото е необходимо, за да гарантираме, че Русия не може да спечели тази война. Убедени сме, че поражението на Москва е задължително за сигурността и стабилността в Европа", каза още френският президент, според БГНЕС.

В речта си след домакинството на среща на европейските лидери за обсъждане на Украйна Макрон обрисува доста мрачна картина, тъй като Русия успява да постига успехи на бойното поле. "Убедени сме, че разгромът на Русия е задължителен за сигурността и стабилността в Европа", каза той.

Според него Русия показва "по-агресивно отношение не само в Украйна, но и като цяло".

Полският президент Анджей Дуда също говори по темата и сподели пред медии, че тя е била обсъждана от европейските лидери и че редица съюзници в НАТО вече са мислили за такова нещо, с конкретни оперативни планове. Други обаче са на мнение, че такова нещо първо трябва да се обсъди в по-широк формат - полският президент не говори с имена кой на каква позиция е. Той обаче каза, че дискусията е била много гореща и че няма никакво съгласие за изпращане на сили на НАТО.

Естонският премиер Кая Калас пък посочи, че страната ѝ се е ангажирала да оказва военна помощ на Украйна в рамките на 0,25% от естонския БВП до 2028 година и призова участниците във френската инициатива също да поемат подобни ангажименти. На този фон Германия обяви нов пакет военна помощ за Украйна, в който има 14 000 155-мм снаряда, 10 разузнавателни дрона "Вектор" и 4 миночистача "WISENT-1".

Още: Макрон към Денков на български език: Скъпи Николай, благодаря Ви! (СНИМКИ)

Подкрепа за идеята на Чехия за снаряди за Украйна

По-конкретни новини обаче има за идеята на Чехия за спешни доставки на снаряди за Украйна. Чехия вече обяви, че е намерила 800 000 снаряда за Украйна - но и че трябва помощ с пари. Нидерландия, в лицето на все още действащия премиер Марк Рюте, директно се ангажира със 100 млн. евро помощ, предаде Bloomberg.

Още 15 държави са изразили интерес към инцииативата, но без да е ясно кои са всички те - официално участие заявяват Дания, Франция и Канада. Досега Макрон беше на позиция да не се купуват снаряди за Украйна от производители извън ЕС, но френският президент уточни - той е против за целта да се ползват общи пари от ЕС. За какви варианти се заговори, припомнете си: Голяма новина от България за Украйна: Пращаме десетки хиляди боеприпаси?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин: Смъртта на Раиси е голяма загуба, той беше надежден партньор

Русия: Брюксел ще трябва да върне това, което възнамерява да "открадне" с плана си за замразените активи

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 22.05 - ЕС одобри печалбите от руските активи да отидат за оръжия за Украйна

Доналд Туск обвини Русия за нелегалните мигранти в Европа

Как ще се отрази на Иран смъртта на президента Раиси

Зеленски: Унищожаваме окупатора в Харковска област (ВИДЕО)

Бунт в центъра на Рим: какво става зад стените на Ватикана?

Кейт Мидълтън страда от тежки странични ефекти от химиотерапията

Френски ракети застигнаха руски генерал в Луганск: Вътрешни източници

Русия започна тактическите си ядрени учения (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа