Макрон: Не съжалявам, че защитих Жерар Депардийо, но сгреших за друго (ВИДЕО)

2333
Макрон: Не съжалявам, че защитих Жерар Депардийо, но сгреших за друго (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че "не съжалява", че е защитил презумпцията за невинност на екранната икона Жерар Депардийо, след като актьорът беше обвинен в изнасилване и сексуален тормоз.

Президентът все пак призна, че е допуснал грешка по актуалната тема за сексуалното насилие: "Ако съжалявам за нещо, то е, че не съм казал достатъчно колко важни са думите на жените, които са жертви на това насилие", каза той на рядка пресконференция след промените в кабинета миналата седмица.

Още: Говорител на френското правителство: Шокиран съм от Жерар Депардийо

Обвиненията към Жерар Депардийо

75-годишният Жерар Депардийо е обвинен в изнасилване през 2020 г. и е обвинен в сексуален тормоз и посегателство от повече от дузина жени - обвинения, които той отрича. Възмущението от поведението на актьора достигна връхната си точка след публикуването миналия месец на невиждани досега кадри от пътуване до Северна Корея през 2018 г., по време на което Депардийо прави многократни сексуални коментари в присъствието на преводачка, включително за младо момиче, което язди кон.

Запитан за възможността да лиши актьора от висша държавна награда през декември, Макрон заяви, че отказва да "участва в лов на хора", което предизвика бурна реакция сред политиците и феминистките.

Жерар Депардийо

Снимка: Getty Images

Още: Втора серия секретни документи за покойния сексуален насилник Епстийн - пак е намесен Бил Клинтън

Макрон и жените в новия кабинет

На пресконференцията на 16 януари Макрон се защити и от обвиненията, че не е посочил нито една жена на висши държавни длъжности в новия кабинет, който представи миналата седмица. Той заяви, че е възложил на жените министри някои от най-важните задачи.

"Когато казах, че здравеопазването, училищата и висшето образование са в основата на моите приоритети в обществената политика, отбелязвам, че имате жена, която е министър на здравеопазването, труда и солидарността, жена, която е министър на националното образование... и жена, която е министър на висшето образование и научните изследвания", каза той.

Катрин Вотрен - бивша поддръжничка на консервативния президент Никола Саркози, сега оглавява суперминистерство, обхващащо здравеопазването, труда и солидарността.

Амели Уде-Кастера получи функциите на министър на образованието и младежта към предишната си отговорност за спорта, само няколко месеца преди летните олимпийски игри в Париж. Силви Ретайо остава министър на висшето образование.

Снимка: Getty Images

Но жените на два ключови поста бяха заменени от мъже. Миналата седмица Габриел Атал стана най-младият министър-председател на страната, като замени Елизабет Борн - втората в историята и най-дългогодишната жена начело на правителството - след като тя се срина в социологическите проучвания. Дългогодишният поддръжник на Макрон Стефан Сежурне стана външен министър на мястото на предшественичката си Катрин Колона, която предаде поста със забележка за важността на "равенството между жените и мъжете" в сърцето на властта. Финансовият министър Бруно Льо Мер, вътрешният министър Жералд Дарманин, министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети и министърът на отбраната Себастиен Лекорну останаха на своите места, припомня БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа