Медийната цензура в Унгария - завършен процес

18214
Медийната цензура в Унгария - завършен процес
Снимка: Getty Images / Guliver

Противоречивата реформа на медиите в Унгария предизвика през 2011 година конфликт между Виктор Орбан и ЕС. Слушайки журналистите в страната, консервативният премиер е безспорен победител в него, пише БГНЕС.

"Положението е отвратително...Казват ни какви изречения да пишем и в какъв ред", възмущава се служител в държавна медия, пожелал да остане анонимен. "Сега, когато изборите наближават, положението е още по-лошо", допълва той пред Франс прес. "Не мога да интервюирам представители на опозицията за предизборната им програма", но "мога да ги питам за последния скандал" с разкриването на тайна банкова сметка в Австрия на един от заместник-председателите на Социалистическата партия.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изрази неотдавна безпокойството си относно способността на политическите предавания в Унгария да представляват различните мнения преди парламентарните избори на 6 април. Консервативната партия Фидес на 50-годишния Виктор Орбан е големият фаворит в социологическите изследвания. През 2010 г. тя получи мнозинство от две трети, които й развързаха ръцете да променя законите по свое усмотрение.

Първи бяха засегнати медиите. Нови закони задължиха всички медии да се регистрират пред държавата и да представят "уравновесени" теми, "съобразени с човешкото достойнство". Медийният съвет имат право да санкционира нарушенията. И петимата му членове, назначени от парламента, са представители на Фидес.

След прилагането на реформата и смяната на насоката "главните редактори стояха зад нас и гледаха какво пишем. Ако то не отговаряше на посланието..., ни караха да започнем отначало", спомня си Клари Ковач, политически журналист, уволнен през юли 2011 г. след 13 години в държавната телевизия.

Реформата, която влезе в сила в началото на 2011 г., когато Унгария поемаше ротационното председателство на ЕС, предизвика гнева на Брюксел и в крайна сметка властта направи отстъпки, най-вече относно защитата на източниците. За Будапеща дебатът е приключен. Но ЕС продължава да изразява безпокойството си относно прилагането "на практика" на плурализма в медиите, заяви пред АФП заместник-председателят на ЕК Нели Крус. Комисията следи отблизо "развитията, включително в Унгария, заради предстоящите избори", допълни тя.

Властите утежняват живота и на частните медии чрез предоставянето на държавни рекламни договори, чийто дял е между 10% и 15% на фона на спадащ глобален пазар след рецесията от 2008 г., отбелязва независимият институт за наблюдение на медиите Мертек.

Тези договори се предоставят систематично на медии, близки до Фидес. Другите като левия вестник Nepszabadsag или независимото радио Klubradio редовно са изключвани от тях, отбелязва Мертек. "Независимите медии са задушавани (финансово), това е форма на цензура", казва Атила Монг, бивш журналист в държавното радио. Той е помилван след като през 2010 г. запазва минута мълчание пряко в ефир като протест срещу реформата.

Натискът води и до друга уродлива последица - автоцензурата на журналистите, отбелязва Балаш Вейер, преподавател по журналистика. "Това е психологически елемент, мнозинството иска да предотврати конфликти", казва той. В тази атмосфера на потисничество редица информационни сайтове, които не са толкова силно регламентирани, процъфтяват. Такива са Origo, Index и HVG. Миналата година последният разкри, че докторската дисертация на президента на страната Пал Шмит е изплагиятствана и това стана повод за оставката му. "Няма тема, по която да не мога да пиша", уверява Андрас Коса, журналист на сайта.

Но тяхната независимост зависи от финансовата солидарност на собственика, предупреждава Атила Монг, който сега сътрудничи на разследващия сайт Atlatszo (прозрачен в превод от унгарски). "Редакционната почтеност в Унгария си има цена – по-малко приходи от реклами", казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа