Меркел каза на САЩ и Великобритания директно в очите, че не е добре да шпионират

19416
Меркел каза на САЩ и Великобритания директно в очите, че не е добре да шпионират
Снимка: Getty Images / Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел отправи остра критика към САЩ и Великобритания заради мащабното наблюдение и шпионска дейност, разкрити от бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, предаде БГНЕС.

В реч пред парламента малко преди срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери Меркел заяви, че западните сили, които жертват свобода в търсене на сигурност, изпращат погрешен сигнал към "милиарди хора, живеещи в недемократични държави".

"Действия, при които целта оправдава средствата, при които всичко технически възможно се прави, нарушават доверието, те сеят недоверие", заяви Меркел. "Крайният резултат е не повече сигурност, а по-малко", допълни тя.

Меркел, чийто телефон изглежда е бил подслушван от АНС, планира визита във Вашингтон идните месеци, за да разговаря с президента на САЩ Барак Обама. В петък, 31 януари, тя ще се срещне с Кери, за да говорят за "трансатлантическото партньорство и глобални политически въпроси", съобщи говорителят й Щефан Зайберт.

Меркел подчерта, че "Германия не може да мечтае за по-добър партньор от САЩ", но също така призна, че двете съюзни страни са на много далечни позиции по "етичния въпрос" за свобода срещу сигурност в държавното наблюдение.

"Правилно ли е нашите най-близки партньори в лицето на САЩ и Великобритания да получат достъп до всички възможни данни, заявявайки, че това касае собствената им сигурност и тази на техните партньори? Правилно ли е да действат по този начин, защото други държави в света правят същото? Правилно ли е, ако накрая се окаже, че това не цели предотвратяване на терористични заплахи, а получаване на предимство пред съюзниците при преговорите на срещите на Г-20 или сесиите на ООН? Единственият отговор е не, това не може да бъде правилно, защото то засяга самата същност на сътрудничеството между приятелски и съюзни държави, а именно доверието", каза Меркел.

Германският канцлер подчерта, че Берлин полага усилия за европейско споразумение за предотвратяване на шпионажа и нови правила за гарантиране на поверителността на личните данни. Тя обаче няма големи очаквания за постигането на подобно споразумение със САЩ, които се опасяват, че подобен прецедент може да накара и други страни да поискат подобни споразумения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа