Мицотакис и Зеленски с декларация за евроатлантическия път на Киев

1945
Мицотакис и Зеленски с декларация за евроатлантическия път на Киев
Снимка: Министерски съвет

Гърция ще обучава украински пилоти да управляват изтребители F-16 За това се договори Володимир Зеленски по време на официалното си посещение в Гърция.

„Днес имаме важен резултат за въздушната коалиция: Гърция ще участва в обучението на нашите пилоти на самолети F-16. Благодаря ви за това предложение“, каза Зеленски по време на обръщение към медиите заедно с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Още: Зеленски обяви колко F-16 ще има от Нидерландия и Дания (ВИДЕО)

От своя страна премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис съобщи, че той и президентът на Украйна са подписали съвместна декларация за евроатлантическия път на Украйна. Декларацията беше предшествана от среща на четири очи между двамата, както и от разговори с участието на делегации, съобщи националната телевизия ЕРТ.

"Ние сме съмишленици и поддръжници", каза Мицотакис и подчерта: "Нашата солидарност съществува от самото начало, тя ще продължи и занапред". "Против сме всяко незаконно действие", добави министър-председателят на Гърция след срещата в двореца "Максимос". В никакъв случай няма да признаем незаконното анексиране на области в Украйна от Русия", подчерта гръцкият премиер.

"Мястото до вас за нас е въпрос на принцип", отбеляза Мицотакис, обръщайки се към украинския президент, като посочи, че Гърция е против всяко нарушение на международното право и всяка незаконна окупация. Кириакос Мицотакис отново подчерта, че Гърция ще продължи да подкрепя Украйна в отбранителен и хуманитарен план и нейната евроатлантическа перспектива.

Още: Публикация разкри позициите на украински части, зам.-министър ще търси отговорност от авторите й

В заключение той заяви, че Гърция ще присъства във възстановяването на Украйна, особено в Одеса. "Много ви благодаря за сътрудничеството с Гърция", каза от своя страна украинският президент, като отбеляза, че "имаме нужда от помощта на Гърция за обучение на пилоти на F16", както и "имаме нужда от помощ, за да направим зърнения коридор стабилен", каза Зеленски, като завърши изказването си с думите: "Благодаря ти Гърция, да живее Украйна." След съвместното изявление Зеленски се отправи към президентския дворец за среща с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Това е първото официално посещение на украинския президент в Гърция - и първото след руската инвазия в Украйна. Посещението му в Атина беше организирано в условията на секретност от съображения за сигурност в деня на пристигането на лидерите от региона.

Още: Украински депутат към Русия: Или всички плаваме в Черно море, или никой (ВИДЕО)

Президентът на Украйна ще участва в неформалната вечеря, организирана от Кириакос Мицотакис в двореца "Максимос" с участието на лидерите на Западните Балкани, страните от региона, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

На вечерята ще присъстват: българският премиер Николай Денков, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Молдова Мая Санду, президентът на Черна гора Яков Милатович, министър-председателят на Румъния Йон-Марсел Чолацу, министър-председателят на Косово Албин Курти, председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Кристо, министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски, министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атентаторът на Фицо се изправя пред съда на 18 май

Водолази спасяват хората: Дъждове и мощни бури удариха южна Германия

ЕК заплаши Microsoft със санкции заради рискове от изборна дезинформация

Русия с агресивен тон към България - нарече управляващите "режим"

Путин: Как развих великолепните си качества? Просто така се получи (ВИДЕО)

Пожар на летище в Русия, взривове в Одеса и Харков (ВИДЕО)

Съветът на ЕС забранява разпространението на четири руски медии

Хиляди осъдени украинци са се съгласили да отидат от затвора право към фронта

Ватикана ще предлага индулгенции през 2025 г.

Путин обсъди патицата по пекински, която е ял в Китай, и френските войски в Украйна (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа