Млади хора от цяла Европа отиват в Швеция, за да живеят без коронаограничения

3727
Млади хора от цяла Европа отиват в Швеция, за да живеят без коронаограничения
Снимка: Getty Images/Guliver

Каури Мар е пристигнал от Ирландия. Дошъл е в Швеция преди два месеца, за да се наслаждава на живота. След като се осведомил за шведския модел в пандемията, 25-годишният мъж решил да се премести да живее там, защото му харесал подходът, който залага на по-малко рестрикции, пише Кристиян Бленкнер от АРД.

В един хостел той бързо намерил свои съмишленици, които идвали от цяла Европа - Италия, Франция, Германия. Всички те бягали от ограниченията в родните си страни.

"Помислих си, че сънувам"

Италианецът Фелипе Трако е дошъл в Швеция преди три месеца. „Тук бързо установих, че много други хора са дошли поради същата причина - просто искат да си живеят живота“, казва Фелипе.

Условията в хостела са пуритански: стаите са с по шест легла, без прозорец. Германката Линда Вагнер също живее временно тук. В интернет се информирала в кои страни може да се влиза безпроблемно и в крайна сметка избрала Швеция. "Помислих си, че сънувам, когато пристигнах и видях как всички общуват нормално, как спокойно ходят на ресторант - без маски, без задръжки", разказва младата жена и добавя: „Знам как е сега в Германия, как живеят в момента моето семейство и приятелите ми“.

Швеция се опитва да поддържа баланс: строги ограничения няма, но правителството и здравните власти призовават хората да бъдат предпазливи. Който може, да си стои вкъщи, вечер консумацията на алкохол е забранена, собствениците на магазини трябва да внимават да не се събират прекалено много клиенти, носенето на предпазна маска в градския транспорт е задължително само в пиковите часове. Никой обаче не контролира дали предписанията се спазват.

В комисия: Костадин Ангелов не отговори директно дали шведският модел за борба с корнавируса е успешен

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов не отговори директно на въпроса на депутата от здравната комисия проф. Георги Мих...

В 10-милионна Швеция коронавирусът е взел дотук над 12 000 жертви. След няколко дни започва зимната ски-ваканция, а главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел предупреждава за опасността от трета вълна на пандемията.

"Тук можем да живеем така, както трябва да живеят младите хора"

В хостела на Каури Мар и останалите изглежда никой не се интересува от това. Точно обратното: „Много приятно усещане е да можеш да седнеш в кафене, да отидеш на фитнес, да пътуваш с автобус или влак, без да се притесняваш, че полицията или други служители по сигурността те следят за нещо“, казва Каури Мар. „Хубаво е, че можем да живеем така, както би трябвало да живеят младите хора“, добавя той.

Ирландецът не желае повече да се лишава от тези свободи. Иска да остане дългосрочно в Швеция и затова вече е започнал да си търси работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа