Мнозинството британци смятат, че Великобритания сгреши с напускането на ЕС, показа проучване

2459
Мнозинството британци смятат, че Великобритания сгреши с напускането на ЕС, показа проучване
Снимка: iStock

Седем години след референдума за Брекзит, над 50% от хората в Обединеното кралство смятат, че Великобритания е допуснала грешка, показва ново проучване на общественото мнение. Само 34% от анкетираните все още смятат, че Брекзит е бил правилното решение.

Резултатите, публикувани от института "Тони Блеър", показват, че 18% от гласувалите за напускане на ЕС вече смятат, че решението е било погрешно. Близо 80% смятат, че Обединеното кралство трябва да има по-тесни отношения с ЕС в бъдеще, като 43% искат Великобритания да се присъедини отново към ЕС, докато13% предпочитат връщане само към единния пазар. Проучването е проведено сред 1525 пълнолетни лица в началото на юни.

Данните са цитирани от нов доклад, в който се разглежда как Обединеното кралство може да подобри отношенията си с ЕС след Брекзит, предаде ДПА. Авторите Антон Списак и Христос Цулакис също така предупреждават, че "възгледите на гласувалите на референдума през 2016 г. не изглежда да са се променили драматично". "Вместо това ключов фактор за тази промяна са нагласите на онези респонденти на възраст между 18 и 24 години, които не са гласували през 2016 г., но до голяма степен смятат решението за напускане за погрешно", посочват авторите. "По-голямата част от промяната изглежда се дължи на навлизането на по-млади хора в електората, а не на това, че значителна част от гласувалите за напускане са променили мнението си".

Великобритания и ЕС се споразумяха да променят протокола за Северна Ирландия

Великобритания и Европейският съюз се споразумяха да променят протокола за Северна Ирландия, подписан по-рано като част от споразумение...

ОЩЕ: Фон дер Лайен е във Великобритания за отваряне на нова глава в отношенията

Сред предложенията, изложени от института, са насърчаване на правителството на Обединеното кралство доброволно да приведе в съответствие с европейските правила разпоредбите за стоките, включително правилата за продуктите и стандартите за безопасност на храните. Според подкрепяния от експремиера сър Тони Блеър мозъчен тръст това би могло да стане предшественик на преговори с блока за по-тясно регулаторно съгласуване на санитарните и фитосанитарните (СФС) мерки.

В доклада се предлага също така да се обвържат системите за търговия с емисии на Обединеното кралство и ЕС, както и да се договори реципрочна схема за обмен на млади хора, като същевременно се подобри мобилността на бизнесмените. Освен това се призовава и за включване на т. нар. "стратегическа опора" в рамките на настоящото търговско споразумение, което да послужи като основа за съвместна рамка за външната политика и отбраната.

"Нашето проучване показва, че мнозинството от британската общественост признава, че Брекзит в сегашния си вид не работи и би искало Обединеното кралство да се сближи с ЕС", казва Антон Списак, ръководител на отдела за политическо ръководство в института. "ЕС винаги ще остане ключов стратегически съюзник".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа