Най-малко 6 души са загинали при двойната атака в Лондон

4361
Най-малко 6 души са загинали при двойната атака в Лондон
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-малко 6 души са загинали и други около 50 са ранени след атаката в Лондон късно вчера. Общо 48 души са настанени в болница, съобщиха от Спешна помощ в града.

Снощи, малко след 10 часа местно време, бял микробус, движещ се по "Лондон бридж", се отклонява рязко от пътя и врязва се в тълпата от хора, съобщи BBC. От колата изскачат трима мъже с ножети тип мачете. Единият започва да размахва ножа директно срещу гърлата на хората.

МВнР: Няма информация за пострадали българи при нападенията в Лондон*

Към 02:00 часа българско време на 4 юни няма постъпила информация за пострадали български граждани при инцидентите в Лондон, съобщиха о...

По-късно полицията блокира и близкия район „Бороу“, известен със своите ресторанти и барове, поради съобщения за намушквания с нож. Малко след това се съобщава, че това е втора атака, която властите приемат като продължение на първата.

Много от очевидците на инцидентите твърдят, че са чули атентаторите да крещят "Това е за Аллах", пише The Telegraph. Полицията ги разстрелва за 8 минути. Били са с бутафорни колани с експлозиви. Това имало за цел да сплаши полицаите. Имало дори хора, които се хвърляли от моста в пристъп на паника.

По моста няма колчета и много лесно може да се премине към пешеходната зона, съобщи кореспондент на Нова телевизия от Лондон. Оказва се, че наемането на микробус там е лесно начинание, което струва 30 британски лири. Регистираш се и не се иска никаква лична информация.

Десетки разкази на очевидци свидетелстват за ужаса на терора от снощи. Алекс Шелъм е с приятелката си и други двама колеги в кръчмата Mudlark, на метри от „Лондон Бридж“, пише в репортажа си BBC. "Тя кървеше тежко откъм врата - сякаш гърлото й е бе прерязано. Хората се опитваха да спрат кръвотечението, а ресторантът затвори.

Серия от нападения в Лондон, има загинали (ВИДЕО)

Серия от нападения станаха тази нощ в Лондон, като атаките взеха човешки жертви. Първоначално се появи информация, че кола е връхлетяла...

Полицията ни нареди да чакаме в кухнята, докато те обикаляха наоколо, след което ни заповядаха да напуснем ресторанта по най-бързия начин, съпроводени от въоръжени полицаи", разказа Алекс.

Посланикът ни в Лондон Константин Димитров съобщи: "Нямаме данни за пострадали български граждани. Нашият кризисен щаб работи цели 10 часа. Държим връзка с полицията. Нямаме данни и за изчезнали българи. Призоваваме хората да следят британските телевзии. Телефонът ни работи непрестанно."

"След съвместните действия на полицията и служителите по сигурността мога да твърдя, че ужасният инцидент в Лондон може се третира като потенциален акт на тероризъм. Искам да изразя огромната си благодарност към полицията и службите за спешната помощ“, каза в изявление министър-председателя на Великобритания Тереза Мей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа