Най-рано в сряда Евросъюзът решава за ваксината на Moderna

1453
Най-рано в сряда Евросъюзът решава за ваксината на Moderna
Снимка: Getty Images/Guliver

Лицензирането на ваксината срещу Covid-19 на американската компания Moderna за Европейския съюз ще се забави най-малко до сряда. За това съобщи базираната в Амстердам Европейска агенция по лекарствата. Засега не се посочва на какво се дължи отлагането, съобщава БНР.

От Moderna по-рано съобщиха, че са увеличили производствения си капацитет и че са в състояние до края на годината да доставят между 600 милиона и 1 милиард дози на клиентите си по света. Ваксината на Moderna е с ефективност 94,1 на сто на базата на клинични изследвания с 30 400 души. Евентуално одобрение от Европейската агенция по лекарствата би увеличило в сравнително кратък срок доставките за страните членки на Европейския съюз, някои от които - заради недостатъчно количество - обмислят удължаване на периода от 21 дни между двете дози, необходими за ефикасна защита на човешкия организъм от коронавируса, според документацията на единствената разрешена засега ваксина в Европа - тази на Pfizer и BioNTech.

ВИДЕО с ваксинацията срещу COVID-19 на вицепрезидента на САЩ лови антиваксър шарани

От няколко дни насам в българското фейсбук пространство циркулира видео от публичната ваксинация на новия вицепрезидент на САЩ Камала Х...

Еврорегулаторът излезе със специално предупреждение тази вечер, че каквото и да било удължаване на сроковете между първата и втората доза би било в нарушение на издаденото от нея разрешително. От самите компании Pfizer и BioNTech заявиха, че ефикасността на ваксината им не е гарантирана при неспазване на указанията.

Еврокомисията се защити от критиките, че стратегията ѝ за ваксиниране в ЕС води до твърде голямо забавяне на процеса. Говорителят Стефан де Кеерсмакер посочи, че на зелено са поръчани близо 2 милиарда дози от 6 потенциални ваксини - защото "не може да слагаме всичките си яйца в една кошница". Комисията преговаря с Pfizer и BioNTech за допълнителни количества към вече поръчаните 300 милиона дози от тяхната ваксина.

Германските власти обсъждат евентуално удължаване на периода между първата и втората доза на ваксината срещу Covid-19 от 3 на 6 и повече седмици. За това съобщи Ройтерс като се позова на проект на предложение на здравния министър Йенс Шпан, който е подложен на множество критики, че не е успял да поръча достатъчно дози за страната. По данни на института "Роберт Кох" в Германия вече са ваксинирани над 240 000 души при доставени вече 1,3 милиона дози.

Във Франция до днес ваксинирани бяха едва 516 души, въпреки че кампанията започна едновременно в целия Европейски съюз. Френското правителство обясни бавния ход на ваксинацията с високия процент на принципно скептичните към ваксините французи.

Ще работят ли ваксините срещу южноафрикански вариант на коронавируса?

Има голяма въпросителна дали ваксините срещу новия коронавирус SARS-CoV-2 ще работят що се отнася до открит наскоро вариант на вируса в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа