Не допуснаха председателя на Конституционния съд на Украйна до работното му място

981
Не допуснаха председателя на Конституционния съд на Украйна до работното му място
Снимка: iStock/Guliver

Служители на Управлението за държавна охране не допуснаха днес до работното му място председателя на Конституционния съд на Украйна Александър Тупицки, съобщи самият той на брифинг, излъчван по украинската телевизия ZIK.

„Не стигнах до работното си място, не ме пускат на територията. Заедно със съдии минах по коридора, който беше блокиран, а по-нататък не ме пуснаха в съда“, каза той и допълни, че е била извикана полиция.

Във връзка с инцидента Конституционният съд направи изявление, в което се подчертава „поредният опит за незаконна намеса в дейността на председателя на Конституционния съд на Украйна“, които не му дават възможност да изпълнява служебните си задължения и като цяло са насочени срещу работата на Конституционния съд.

Независимо от факта, че Тупицки е отстранен с указ на президента от длъжността съдия в Конституционния съд, той трябва да изпълнява административните си функции като председател на КС, за което е упълномощен от съдиите в Конституционния съд, се казва в изявлението.

Представителят на президента в КС Фьодор Вениславски обясни, че решението Тупицки да не бъде допуснат в сградата на съда е указът на Владимир Зеленски, с който председателят на Конституционния съд е отстранен от длъжност.

В края на декември президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа указ за отстраняването на Александър Тупицки от длъжността председател на Конституционния съд за срок от два месеца, припомня БГНЕС.

Тупицки е с няколко повдигнати обвинения, включително за самонастаняване в поземлен участък в Крим и за държавна измяна. Държавното бюро за разследване на Украйна заяви, че Тупицки е заподозрян за подкуп на свидетел и даване на лъжливи показания.

Съдията потвърди наличието на парцел там, но обясни, че не е знаел как да го декларира в Украйна. Тупицки твърди, че с тези обвинения се цели да му бъде оказан натиск.

На свое заседание на 5 януари КС обсъди създалата се ситуация, подчерта, че е независима институция и призова всички органи на държавната власт да спазват конституцията на Украйна и да не се намесват в работата на съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com