Neue Zürcher Zeitung: Слави Трифонов иска да научи политиците да се страхуват

12008
Neue Zürcher Zeitung: Слави Трифонов иска да научи политиците да се страхуват
Снимка: БГНЕС

Немскоезичният всекидневник Neue Zürcher Zeitung, издаван в Швейцария, се опитва да намери отговор на въпроса откъде идват амбициите на Слави Трифонов, който основа партия през октомври и в същото време твърди, че не се интересува от властта. 

"Слави Трифонов изглежда като политик по време на вечерната си телевизионна програма, когато приема гостите си, облечен с костюм и с вратовръзка. През той обикновено носи спортни панталони и черни тениски със сюжети от рок сцената. Но Слави също така не иска да бъде политик, поне не обикновен. И въпреки това е привлечен от политиката - сега дори със собствена партия или, както той го нарича, политически проект. Партия за него звучи твърде много като нещо установено", коментира изданието в анализа си, цитиран от БГНЕС.

Според Neue Zürcher Zeitung Станислав Тодоров Трифонов е институция на българската сцена. Той се изявява от 19 години като рок музикант, изпълващ най-големите стадиони в страната, и като водещ. Досега са излъчени близо 4200 издания от неговото шоу, което е проектирано в стила на американско вечерно предаване и често постигаше иначе мечтани от други оценки.

Вестникът отбелязва и темата с референдума за реформа на избирателната система и финансирането на партиите, която според Трифонов насърчава злоупотребата с власт. "Благодарение на своята популярност, той с лекота осигури необходимите подписи. 80 процента гласуваха за неговото предложение. Но тъй като избирателната активност беше твърде ниска, решението не беше обвързващо. Парламентът го игнорира", пише още авторитетното издание.

Според ежедневника макар да не е парламентарно представен, се смята, че Трифонов има подкрепа на до 10 процента от избирателите. В парламента неговата партия може да бъде балансьор между дясната коалиция на консерваторите и ултранационалистите и посткомунистическата опозиция.

Подчертава се твърдението на Трифонов: „Не ме интересува властта, това ме отличава от Владимир Зеленски и Бепе Грило - и от Доналд Тръмп“. „Искам да променя системата и да върна справедливостта“. Редакцията на изданието вижда в стратегията на новия проект на Слави популизъм.

Neue Zürcher Zeitung констатира също така автентичността на възмущението на Tрифонов от положението с медиите в България: „Когато започнах шоуто си, България беше 32-та в индекса за свобода на печата, а днес е 111-та“, обяснява той.

Най-важните радио- и телевизионни оператори се контролират от предприемача и политик Делян Пеевски. Олигархичните структури също доминират. Независимото информиране е предимно в интернет, пише вестникът.

Публикацията припомня и последните засега признаци на злоупотреба с власт. „През пролетта бе обявено, че многобройни топ политици получават луксозни апартаменти с отстъпка. Финансирането на партиите е друг пример“.

Призивът на Слави Трифонов за ограничаване на властта на предразположения към корупция елит е популярен, констатира още швейцарското издание. С промяната към мажоритарна система, както иска Трифонов, значимостта на отделните кандидати се увеличава, а тази на партиите намалява. А така и без това вече силната персонализация на българската политика би нараснала, категорични са от Neue Zürcher Zeitung.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа