Новият главен прокурор на Украйна - верен на Зеленски, но критикуван в саботаж на съдебната реформа

1786
Новият главен прокурор на Украйна - верен на Зеленски, но критикуван в саботаж на съдебната реформа
Снимка: Getty Images

Украинският парламент избра новия главен прокурор, който ще замени отстранената в средата на юли Ирена Венедиктова. Става въпрос за Андрий Костин, който е член на партията на президента Володимир Зеленски „Слуга на народа“. 299 депутати от Върховната Рада подкрепиха кандидатурата му на 27 юли.

Първоначално се смяташе, че уволнената Ирена Венедиктова ще бъде сменена от Олексий Симоненко, който е с репутацията на протеже на Валери Хорошковски - директорът на Службата за сигурност на Украйна по времето на Виктор Янукович, който пък е символ на влиянието на Путин в Украйна.

Припомняме, че на 17 юли бяха отстранени Венедиктова и началникът на Службата за сигурност Иван Баканов заради многото случаи на колаборация на техни подчинени с Русия.

Новият главен прокурор Андрий Костин, който ще поеме разследванията на военни престъпления, извършени от руснаците в Украйна, се смята за верен привърженик на Зеленски, пише Kyiv Independent. Той обаче е бил обвиняван, че саботира съдебната реформа. 49-годишният бивш политик беше и предпочитаният от администрацията на президента кандидат за главен антикорупционен прокурор, но не успя да получи този пост.

Няма пари, няма газ: Украйна я чака най-тежката зима след буквално фалит на "Нафтогаз"

Украинският държавен енергиен монополист "Нафтогаз" е в невъзможност да покрива външните си заеми, съобщава в публикация в Twitter Kyiv...

Костин има диплома по право от Одеския национален университет, работил е като адвокат, а през 2010 г. беше избран за член на Общинския съвет в Одеса от партия „Фронт Змiн“. Тя беше оглавявана от Арсений Яценюк, който после стана премиер. През 2019 Костин влезе в парламента от листите на партията на Зеленски. Година по-късно пое Комисията по правна политика в Радата.

Най-големият скандал, свързан с него, е от 2021 г. Като депутат тогава, Костин прокарва законопроект за съдебна реформа, който отменя ролята на чуждестранните експерти в реформата и нарушава ангажиментите на Украйна към Международния валутен фонд (МВФ). Това твърдяха от Центъра за антикорупционни действия и от правния мозъчен тръст Dejure. Същата година Венецианската комисия предложи реформиране на Конституционния съд чрез провеждане на прозрачен конкурс за работа в съда с участието на чуждестранни експерти. Парламентарната комисия на Костин обаче блокира реформата, като отхвърли предложението.

Костин е обвиняван и в прикриване на най-известния украински съдия Павло Вовк. Гражданското общество смята, че Вовк е олицетворение на корупцията и безнаказаността в съдебната система. Той е бил подслушван при обсъждане на корупционни сделки и обвиняван в корупция и възпрепятстване на правосъдието.

През април 2021 г. Зеленски внесе "спешен" парламентарен законопроект за ликвидиране на Киевския административен окръжен съд, който се оглавява от Вовк. Комисията по правна политика на Костин обаче ефективно блокира законопроекта, като не го разгледа в продължение на повече от година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа